Poruchy příjmu potravy u dětí před zahájením školní docházky
Eating disorders in children before starting school
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/182730Identifikátory
SIS: 251929
Kolekce
- Kvalifikační práce [4522]
Vedoucí práce
Oponent práce
Kosheleva, Svetlana
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Výživa dospělých a dětí
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
22. 6. 2023
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
poruchy příjmu potravy, ARFID, nutriční rizika, FEDIC, předškolní věkKlíčová slova (anglicky)
eating disorders, ARFID, nutritional risks, FEDIC, preschool childrenÚvod: Existuje málo informací o diagnostických, terapeutických postupech a nutričních rizicích u poruch příjmu potravy u dětí před zahájením povinné školní docházky. Vybíravé nebo vyhýbavé jídelní chování může významně ovlivnit zdraví a kvalitu života nejen dítěte, ale také jeho rodičů. Cíl: Cílem diplomové práce bylo zjistit možné rizikové faktory, které přispívají ke vzniku poruch příjmu potravy u dětí před zahájením povinné školní docházky. Metody: Jedná se o výzkumnou práci dotazníkového typu realizovanou na jednotlivých případech, ve které bylo sledováno 21 dětí předškolního věku s psychiatrem potvrzenou poruchou příjmu potravy a následně porovnáváno se skupinou zdravých dětí párovaných věkem a pohlavím. Výsledky byly statisticky zpracovány v programu STATISTICA 12 a MS EXCEL. Soubor: Výzkumný soubor tvořilo 21 dětí s poruchou příjmu potravy, kontrolní skupinu 22 dětí zdravých, párovaných věkem a pohlavím s výzkumným souborem. Účastníci výzkumu byli vybráni metodou prostého záměrného účelového výběru na základě dostupnosti a dobrovolnosti. Výsledky: Mezi nejvýznamnější rizikové faktory, které mohou přispívat ke vzniku poruch příjmu potravy (PPP) u dětí předškolního věku, patřila kratší doba výlučného kojení, nižší váhový přírůstek matek v graviditě a psychiatrické onemocnění v rodině. Matky...
Introduction: We have still too little information on the diagnostic, therapeutic procedures and nutritional risks of eating disorders in preschool children. Picky or evasive eating behavior can significantly affect the health and quality of life not only of the child, but also of his parents. Aim: The aim of this thesis was to identify possible risk factors that contribute to the development of eating disorders in preschool children. Methods: This is a questionnaire-type research work, carried out on individual cases, in which 21 preschool children with a psychiatrist-confirmed eating disorder were followed and then compared with a group of healthy children, paired by age and gender. The results were statistically processed in the STATISTIKA 12 software and MS EXCEL. Sample: The research group consisted of 21 children with eating disorders, a control group of 22 healthy children, paired by age and gender with the research group. Participants were selected using a simple deliberate selection based on availability and voluntariness. Results: The most significant risk factors, that may contribute to eating disorders (ED) in preschool children, were shorter period of exclusive breastfeeding, lower maternal weight gain during pregnancy, and psychiatric illness in the family. Mothers of children with ED...