Funkce městských kaváren v postmoderní společnosti
The function of urban cafés in postmodern society
bachelor thesis (DEFENDED)
![Document thumbnail](/bitstream/handle/20.500.11956/188450/thumbnail.png?sequence=7&isAllowed=y)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/188450Identifiers
Study Information System: 254580
Collections
- Kvalifikační práce [23779]
Author
Advisor
Referee
Sládek, Jan
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Sociology with specialisation in Sociology
Department
Department of Sociology
Date of defense
25. 1. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
kavárny|veřejný prostor|třetí místa|digitální technologieKeywords (English)
Cafes|public realm|third places|digital technologyBakalářská práce se věnuje společenským funkcím městských kaváren v postmoderní společnosti. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretická část práce vymezuje koncept kavárenského zařízení ve veřejném prostoru, v historickém kontextu i v současném postmoderním městě, s důrazem na všudypřítomný vliv digitálních technologií. V neposlední řadě představuje teorii třetího místa od Raye Oldenburga v propojení s městskými kavárnami. V praktické části práce je kvalitativním šetřením proveden výzkum, který je analyzován metodou zakotvené teorie a jehož výsledkem je šest funkcí pražských kavárenských zařízení v dnešním postmoderním městě. KLÍČOVÁ SLOVA kavárny, veřejný prostor, třetí místa, digitální technologie
The bachelor's thesis focuses on the social functions of urban cafés in postmodern society. The thesis is divided into two parts. The theoretical part of the thesis defines the concept of the café in public space, in the historical context and in the contemporary postmodern city, with an emphasis on the ubiquitous influence of digital technologies. Finally, it presents Ray Oldenburg's theory of the third place in relation to urban cafés. In the practical part of the thesis, qualitative research is conducted and analysed using the grounded theory method, resulting in six functions of Prague cafés in today's postmodern city. KEYWORDS Cafes, public realm, third places, digital techno 2