Vliv umělých sladidel na metabolické parametry pacientů s diabetem 2. typu
The effect of artificial sweeteners on the metabolic parameters in type 2 diabetes patients
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/190196Identifikátory
SIS: 261978
Kolekce
- Kvalifikační práce [4519]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Krátký, Jan
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapie
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN
Datum obhajoby
4. 6. 2024
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
diabetes mellitus 2. typu, DM2, umělá sladidla, střevní mikrobiom, antidiabetikaKlíčová slova (anglicky)
type 2 diabetes mellitus, T2DM, artificial sweeteners, gut microbiome, antidiabetic drugsVliv umělých sladidel na zdraví je v dnešní době velice častým tématem různých diskusí. Stejným tématem se zabývá i tato bakalářská práce. Konkrétně se věnuje vlivu umělých sladidel na metabolické parametry pacientů s diabetem 2. typu (DM2). Cílem této práce je objasnit, zda konzumace umělých sladidel ovlivňuje metabolické parametry pacientů s DM2. Dalším cílem je zhodnotit, jaké mají pacienti s DM2 povědomí o umělých sladidlech a v jakém množství tato sladidla konzumují. Do výzkumu bylo zahrnuto 30 pacientů s DM2 docházejících do diabetologické ambulance III. interní kliniky a 20 subjektů v kontrolní skupině. Obě skupiny vyplňovaly dotazník s 16 otázkami. Laboratorní metabolické parametry byly získány pouze u skupiny pacientů s DM2, a následně vyhodnoceny ve vztahu k výsledkům dotazníkového šetření. Statisticky významná souvislost byla nalezena pouze u vyšší hodnoty LDL cholesterolu u pacientů zkoumajících etikety potravin, a dále horší kompenzace diabetu u těch, kteří konzumují diabetické výrobky. Mezi celkovým příjmem umělých sladidel, hlavním předmětem zkoumání, a hodnotami vybraných metabolických parametrů nebyla prokázána souvislost. V porovnání s kontrolní skupinou se pacienti s DM2 více zajímají o složení potravin a rozlišují v nich cukr a umělá sladidla, zároveň také umělá sladidla...
The impact of artificial sweeteners on health is a very common topic of discussions nowadays. This thesis focuses on the effect of artificial sweeteners on metabolic parameters of patients with type 2 diabetes mellitus (T2DM). The aim of this study is to clarify whether the consumption of artificial sweeteners affects metabolic parameters in T2DM patients. Another aim is to evaluate the awareness of T2DM patients about artificial sweeteners and the mean consumption of artificial sweeteners. Thirty patients with T2DM attending the diabetes outpatient clinic of the 3rd Department of Internal Medicine and 20 subjects in the control group were included in the study. Both groups completed a 16-question questionnaire. Laboratory metabolic parameters were obtained only in the patients group, and then evaluated in relation to the results of the questionnaire survey. A statistically significant association was found only for higher LDL cholesterol levels in patients examining food labels, and poorer diabetes control in those consuming diabetic products. No association was found between total intake of artificial sweeteners, the main object of the observation, and the values of selected metabolic parameters. Compared to the control group, T2DM patients are more interested in the composition of foods and...