Interakce léků s potravinami
Drug interactions with food
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/193744Identifiers
Study Information System: 261923
Collections
- Kvalifikační práce [4522]
Author
Advisor
Referee
Hronová, Karolína
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Child and Adult Nutrition
Department
Institute of Pharmacology First Faculty of Medicine Charles University and General University Hospital in Prague
Date of defense
12. 9. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
potraviny, doplňky stravy, zapíjení léků, lékové interakce, metabolizmus léků, transportéryKeywords (English)
food, food supplements, drug ingestion, drug interactions, drug metabolism, transportersVýchodiska: Potraviny (jídlo, pití a doplňky stravy) mohou ovlivňovat metabolizmus a transport léčiv v organizmu nebo farmakodynamické účinky léčiv. Následkem těchto interakcí dochází ke změnám biologické dostupnosti léčiv, jako je snížení účinku případně selhání léčby nebo zvýšení účinku často se zvýšením rizika nežádoucích účinků. Výjimečně se může projevit až toxicita léčiva. V práci jsou detailně popsány mechanizmy interakce léčiv s potravinami a probrány vybrané potraviny a rostlinné přípravky s významným interakčním potenciálem. Vzhledem ke klinickému dopadu interakcí je zvlášť probrán warfarin a interakce doplňků stravy a chemoterapie u onkologických pacientů. Jsou uvedena kompendia, která mohou být při odhalování možných interakcí použita. Metody: V praktické části byly použity 2 způsoby sběru dat. Pro zjištění aktuální situace byli osloveni respondenti v anonymním dotazníkovém šetření provedeném mimo nemocnice. Dále byly vybrány zajímavé kazuistiky z databáze Ambulance klinické farmakologie VFN. Výsledky: V dotazníkovém šetření byly získány odpovědi od 129 respondentů, 82 žen a 47 mužů. Alespoň 1 léčivý přípravek užívalo dlouhodobě 48,9 %. Respondenti nejčastěji získávali informace o správném užívání léčivých přípravků od lékaře, lékárníka nebo farmaceutického asistenta a z příbalové...
Objective: Food (meals, drinks and food supplements) can affect the metabolism and transport of drugs in the body or the pharmacodynamic effects of drugs. As a result of these interactions, there are changes in the bioavailability of drugs, such as a decrease in the effect or failure of the treatment or an increase in the effect, often with an increase in the risk of side effects. In exceptional cases, drug toxicity may occur. The work describes in detail the mechanisms of drug interaction with food and discusses selected foods and herbal products with significant interaction potential. Due to the clinical impact of interactions, warfarin and the interaction of food supplements and chemotherapy in oncology patients are discussed separately. There are presented compendia that can be used in the detection of possible interactions. Methodology: In the practical part, 2 methods of data collection were used. To find out the current situation, respondents were approached in an anonymous questionnaire conducted outside the hospital. Furthermore, interesting case studies were selected from the VFN Clinical Pharmacology Ambulance database. Findings: In the questionnaire survey, answers were obtained from 129 respondents, 82 women and 47 men. Long-term use of at least 1 medicinal product 48.9 %. Respondents...