Stanovení mravenčanů ve vybraných nápojích metodou iontové chromatografie
Determination of formate in selected beverages by the ion chromatography method
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/194048Identifiers
Study Information System: 264617
Collections
- Kvalifikační práce [20091]
Author
Advisor
Referee
Coufal, Pavel
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Clinical and Toxicological Analysis
Department
Department of Analytical Chemistry
Date of defense
5. 9. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
iontová chromatografie, destiláty, mravenčany, acetáty, optimalizace, identifikace, mez detekce, mez stanovitelnostiKeywords (English)
ion chromatography, distillates, formate, acetate, optimization, identification, limit of detection, limin of quantificationTato bakalářská práce se týkala optimalizace složení mobilní fáze pro stanovení mravenčanů a octanů v různých destilátech pomocí iontové chromatografie. Cílem této práce bylo identifikovat a zkvantifikovat přítomné anionty, přičemž byla věnována zvýšená pozornost právě mravenčanům a octanům. Pro vyhodnocení obsahu mravenčanů a octanů byla zvolena metoda externí kalibrace, konkrétně metoda kalibrační přímky. Tento typ způsobil velmi precizní a pravdivé stanovení koncentrace sledovaných aniontů. Dále byly v rámci validace analytické metody určeny hodnoty meze detekce (LOD) a meze stanovitelnosti (LOQ) pro mravenčany a octany. Preciznost metody byla hodnocena opakovatelností měření, kdy byla prokázána stabilní hodnota při několikanásobných analýzách. Pravdivost metody byla vyjádřena výtěžnost. Pro tento výzkum byl využit iontový chromatograf od firmy Metrohm, který mi poskytl spolehlivé a přesné výsledky. Optimalizace mobilní fáze vedla k vylepšení separace a detekce sledovaných aniontů, což umožnilo detailní analýzu složení studovaných destilátů. Klíčová slova: iontová chromatografie, destiláty, mravenčany, octany, optimalizace, identifikace, mez detekce, mez stanovitelnosti
This bachelor thesis concerned the optimization of the mobile phase composition for the determination of formate and acetate in various distillates by ion chromatography. The aim of this work was to identify and quantify the anions present, with particular attention paid to formate and acetate. An external calibration method, namely the calibration line method, was chosen to evaluate the formate and acetate content. This type caused a very precise and true determination of the concentration of the anions of interest. Furthermore, the limit of detection (LOD) and limit of quantification (LOQ) values for formate and acetate were determined as part of the validation of the analytical method. The precision of the method was evaluated by the repeatability of the measurements, where a stable value was demonstrated over multiple analyses. The trueness of the method was expressed as recovery. An ion chromatograph from Metrohm was used for this research and provided reliable and accurate results. Optimization of the mobile phase led to improved separation and detection Keywords: ion chromatography, distillates, formate, acetate, optimization, limit of detection, limit of quantification, identification