Výzkum formulace slepičích protilátek pro terapeutické aplikace
Study of chicken antibody formulations for therapeutic use
bachelor thesis (DEFENDED)
![Document thumbnail](/bitstream/handle/20.500.11956/194114/thumbnail.png?sequence=8&isAllowed=y)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/194114Identifiers
Study Information System: 265791
Collections
- Kvalifikační práce [20202]
Author
Advisor
Referee
Kubíčková, Božena
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Medicinal Chemistry
Department
Department of Biochemistry
Date of defense
9. 9. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
ELISA, sušení IgY, denaturaceKeywords (English)
ELISA, IgY drying, denaturationProtilátky izolované z vaječných žloutků slepic představují vhodný nástroj použitelný v prevenci proti bakteriálním, virovým či parazitickým onemocněním jak ve veterinární, tak i humánní medicíně. Další použití mají tyto protilátky v terapii např. při léčbě zánětlivých onemocnění střev a žaludečních vředů nebo jako antidota proti bakteriálním či hadím toxinům. Při jejich používání jako léčebně-preventivního přípravku je nutné navrhnout vhodnou formu pro skladování a následnou aplikaci. V bakalářské práci byly připraveny protilátky z vaječných žloutků imunizovaných a kontrolních slepic a byly porovnávány tři postupy jejich sušení provedené lyofilizací, metodou "spray drying" a volným sušením při laboratorních podmínkách. Nejprve byly sledovány některé fyzikálně-chemické vlastnosti vzorků usušených protilátek kontrolních slepic, jako je rozpustnost a hygroskopicita. Bylo zjištěno, že usušené protilátky nejsou hygroskopické a jsou poměrně dobře rozpustné, nejpomaleji se rozpouštěly protilátky volně sušené ve formě vláken. Z porovnání UV-spekter roztoků připravených z usušených protilátek vyplynulo, že u těchto preparátů nedošlo k denaturaci protilátek na rozdíl od roztoku protilátek ohřátých při 80 řC po dobu 2 minut. Následně byla metodou ELISA ověřena reaktivita usušených specifických protilátek...
Antibodies isolated from egg yolks of hens represent a useful tool for the prevention of bacterial, viral or parasitic diseases in both veterinary and human medicine. Other uses of these antibodies are in therapy, e.g. in the treatment of inflammatory bowel diseases and gastric ulcers or as antidotes against bacterial or snake toxins. When using them as a therapeutic and preventive preparation, it is necessary to design a suitable form for storage and subsequent application. In the bachelor thesis, antibodies were prepared from egg yolks of immunized and control hens and three methods of their drying carried out by freeze drying, spray drying and free drying under laboratory conditions were compared. Firstly, some physicochemical properties of the dried antibody samples from control hens were monitored, such as solubility and hygroscopicity. It was found that the dried antibodies were not hygroscopic and were relatively soluble, while the free-dried antibodies in fibre form were the slowest to dissolve. Comparison of the UV spectra of solutions prepared from dried antibodies showed that these preparations did not denature the antibodies, unlike the solution of antibodies heated at 80 řC for 2 minutes. Subsequently, the reactivity of the dried specific antibodies prepared against BSA was verified...