The relationship between dietary patterns and depressive symptoms in older adults
Vztah mezi stravovacími vzorci a depresivními symptomy u starších dospělých
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/194849Identifiers
Study Information System: 254991
Collections
- Kvalifikační práce [20091]
Author
Advisor
Referee
Hubáček, Jaroslav
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Social Epidemiology
Department
Department of Social Geography and Regional Development
Date of defense
18. 9. 2024
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
English
Grade
Excellent
Vztah mezi stravovacími vzorci a depresivními symptomy u starších dospělých Abstrakt Úvod: Deprese pozdního věku je častá duševní porucha u osob starších 65 let a nabývá na důležitosti v důsledku progresivního stárnutí populace celosvětově. Je to multietiologické onemocnění, které může být více modifikované environmentálními faktory, včetně výživy, než deprese v nižším věku. Cíle: Cílem této diplomové práce bylo sumarizovat široké spektrum rizikových faktorů deprese pozdního věku, představit předpokládané mechanismy efektu zdravého stravování na depresi pozdního věku a longitudinálně posoudit vztah mezi depresivními symptomy a adherencí ke zdravému výživovému vzorci. Metody: V této práci byla použita longitudinální data od 4117 českých participantů studie Health, Alcohol and Psychosocial factors In Eastern Europe. Depresivní symptomy byly měřeny pomocí CES-D škály v šesti časových bodech, nutriční data pochází z frekvenčního dotazníku sbíraného na počátku studie. Metoda modelování růstových křivek byla použita pro hlavní analýzu a následně pro analýzu stratifikovanou podle pohlaví. Výsledky: Výsledky ukázaly inverzní asociaci mezi intenzitou depresivních symptomů a adherencí ke zdravému výživovému vzorci. CES-D skóre bylo nižší na počátku studie a ve všech následujících vlnách u respondentů s vysokým HDI....
The relationship between dietary patterns and depressive symptoms in older adults Abstract Background: Late-life depression is a prevalent mental illness that occurs among adults aged 65 years and older that is becoming more significant with the on-going aging of population worldwide. It is a multietiological disease that appears to be more likely to be modified by lifestyle factors, including nutrition, than depression in younger age. Aims: The aim of this diploma thesis was to summarize a wide array of risk factors for late- life depression, introduce the proposed pathways for the effect of a healthy diet on late-life depression, and longitudinally assess the relationship between depressive symptoms and adherence to a healthy dietary pattern. Methods: Longitudinal data from 4117 Czech participants of the Health, Alcohol and Psychosocial factors In Eastern Europe study were used. Data on depressive symptoms were collected using the CES-D scale at six time points, nutritional data come from a food frequency questionnaire collected at baseline. Growth curve modelling was used for the main analysis, and subsequently for a sex-stratified analysis. Results: The results showed an inverse association between the intensity of depressive symptoms and adherence to a healthy diet. CES-D score was lower at baseline...