Analýza diosminu, hesperidinu a rutinu v potravních doplňcích metodou kapilární elektroforézy
Analysis of diosmin, hesperidin and rutin in nutraceuticals by capillary electrophoresis
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24619Identifiers
Study Information System: 67592
Collections
- Kvalifikační práce [6713]
Author
Advisor
Referee
Polášek, Miroslav
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Analytical Chemistry
Date of defense
1. 6. 2010
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Analýza diosminu, hesperidinu a rutinu v potravních doplňcích metodou kapilární elektroforézy 4/82 Abstrakt V práci byla vyvinuta metoda kapilární zónové elektroforézy (CZE) s UV detekcí pro separaci a stanovení flavonoidů rutinu, hesperidinu a diosminu. Analýza probíhala v křemenné kapiláře s efektivní délkou 50 cm, vnitřním průměrem 50 µm, při napětí -30 kV a teplotě 25řC. UV detekce byla provedena ve vlnových délkách 200 nm, 246 nm a 280 nm. Vzorky byly dávkovány hydrodynamicky tlakem 50 mbar po dobu 6 s. Celková doba analýzy < 6 minut. Separace byla optimalizována testováním různých parametrů, jako je koncentrace základního elektrolytu, pH, přídavek organického rozpouštědla a cyklodextrinů. Optimální složení základního elektrolytu bylo: 35 mM tetraboritan sodný s 2,5% methanolu, (pH* 9,0 bylo upraveno kyselinou boritou) a 1,5 mM α-CD. Kalibrační závislosti byly vypracovány v rozmezí koncentrací pro rutin 100,58 - 1005,80 µg/ml; r = 0.9991, pro hesperidin 90,33 - 903,29 µg/ml; r = 0.9785 a pro diosmin 45,56 - 455,60 µg/ml; r = 0.9972. Jako vnitřní standard byl použit propylparaben. CZE byla aplikována na stanovení obsahu flavonoidů v potravním doplňku HEMOSTOP® PROBIO, tobolky. RSD hodnoty jsou v rozmezí 3,25% - 4,12%, n =3. Klíčová slova Flavonoidy, rutin, hesperidin, diosmin, kapilární zónová...
Analýza diosminu, hesperidinu a rutinu v potravních doplňcích metodou kapilární elektroforézy 5/82 Abstract A method based on capillary zone electrophoresis (CZE) with UV detection was developed for simultaneous separation and determination of flavonoids rutin, hesperidin and diosmin. The analysis was performed in a fused-silica capillary with effective length 50 cm, i.d. 50 µm, voltage - 30 kV and 25 o C. UV detection was used at 200 nm, 246 nm and 280 nm. The samples were loaded hydrodynamically at a pressure of 50 mbar for 6 s. A single analysis took less than 6 minutes. The separation was optimized by examining a number of experimental conditions, such as concentration of the electrolytic system, pH, addition of organic solvents and cyclodextrins. The optimal background electrolyte consisted of 35 mM natrium tetraborate with 2.5% of methanol (adjusted to pH* 9.0 with boric acid) and 1.5 mM α-CD. The calibration graphs were linear for both rutin (100.58 - 1005.80 µg/ml; r = 0.9991), hesperidin (90.33 - 903.29 µg/ml; r = 0.9785) and diosmin (45.56 - 455.60 µg/ml; r = 0.9972). Propylparaben was chosen as the internal standard. The method was applied to the assay of the flavonoids in a nutraceutical HEMOSTOP® PROBIO, capsules and characterized by RSD 3,25% (rutin), 4,12% (hesperidin) and 3,98% (diosmin), n...