Ovlivnění metabolismu a transportu flavonoidů v kulturách in vitro II
Effects on flavonoid metabolism and transport in in vitro cultures II.
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/24644Identifiers
Study Information System: 51926
Collections
- Kvalifikační práce [6653]
Author
Advisor
Referee
Kašparová, Marie
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmacognosy
Date of defense
2. 6. 2009
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Název práce: Ovlivnění metabolismu a transportu flavonoidů v kulturách in vitro II. Autor: Ludmila Chládeková Práce je zaměřena na kultivaci suspenzních kultur šišáku bajkalského (Scutellaria baicalensis Georgii, Lamiaceae) a na ovlivnění transportu vybraných flavonoidů přes vakuolární membránu. Na izolovaných vakuolách těchto kultur byl sledován vliv MgATP, glutathionu a bafilomycinu na transport baicalinu a baicaleinu přes tonoplast. Z výsledků vyplývá, že MgATP má na rychlost transportu a ukládání baicalinu ve vakuolách pozitivní vliv. Tento transport se zřejmě uskutečňuje pomocí tonoplastových přenašečů závislých na ATP, tzv. ABC transportérů. Experimenty s glutathionem a bafilomycinem neprokázali prakticky žádný vliv na transport flavonoidů.
Name of the work: Effects on flavonoid metabolism and transport in in vitro cultures II. Author: Ludmila Chládeková This diploma thesis is focused on the cultivation of Scutellaria baicalensis Georgii suspension cultures and on the transport of flavonoids through the tonoplast. The effect of MgATP, glutathione and bafilomycine on baicalin and baicalein transport was observed in the isolated vacuoles. Our experiments showed, that MgATP has positive effect on the transport speed and on the total amount of vacuole-stored baicalin. The transport was realized by ATP dependent tonoplast transporters, called ABC transporters. The experiments with glutathione and bafilomycine did not show any effect on flavonoid's transport.