Stability of Vitamins in Intralipid Emulsions and Degradation of Ascorbic Acid
Stabilita vitamínů v intralipidových emulzích a degradace kyseliny askorbové
rigorózní práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/25216Identifikátory
SIS: 86373
Kolekce
- Kvalifikační práce [6663]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Nováková, Lucie
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
13. 5. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Angličtina
Známka
Prospěl
Podvýživa je stav, ve kterém nedostatek energie, proteinů a ostatních živin má znatelně nepříznivý dopad na tkáně, jejich funkci a složení1 . Parenterální výživa je alternativní metoda poskytování nutriční podpory pro pacienty prostřednictvím žilního systému3 . Směsi parenterální výživy se skládají z tuků, sacharidů, proteinů, vitamínů, stopových prvků, elektrolytů a tekutin. Vitamíny jsou považovány za nejméně stabilní složky v parenterálních směsích, a tudíž by měly být přidány bezprostředně před aplikací infuze. Cílem mé práce bylo získat informace o stabilitě vitamínů ve směsi Intralipid® v závislosti na různých skladovacích podmínkách a na době skladování. Vitamíny rozpustné ve vodě a v tucích byly testovány ve směsi Intralipid® emulze (Fresenius Kabi) se substancí Solvitio® N obsahující vitamíny rozpustné ve vodě a s emulzí obsahující vitamíny rozpustné v tucích-Vitlipid® N. Celkem bylo připraveno šest 50ml injekčních stříkaček. Každá z nich byla naplněna 47 ml Intralipidové směsi a uzavřena. Testování chemické a fyzikální stability bylo provedeno v čase nula, po 7, 14 a 29 dnech skladování v lednici následované 24 a 48 hodinovým skladováním těchto směsí při okolní teplotě. Provedené fyzikální testy zahrnovaly měření hodnot pH, osmolality, mikroskopii, a měření velikosti částic laserovou...
Malnutrition is a state in which a deficiency of energy, protein and other nutrients causes measurable adverse effects on tissue, body form, composition, function or clinical outcome1 . Parenteral nutrition (PN) is an alternative method of providing nutritional support for patients via the intravenous route3 . PN admixtures consist of fats, carbohydrates, proteins, vitamins, trace elements, electrolytes and fluids. Vitamins are believed to be among the least stable ingredients in PN mixtures and should be added immediately before commencing infusion. The purpose of this thesis was to obtain more punctual information on stability of the vitamins in Intralipid® emulsion depending on different storage conditions and different time. Water-soluble vitamins and fat-soluble vitamins were investigated in the mixture of Intralipid® emulsion (Fresenius Kabi) with Solvitio® N (water-soluble vitamins) and Vitlipid® N (fat-soluble vitamins) Adult Injections. There were prepared six 50ml Luer- Lock Syringes in total. Each of them was filled with 47 ml of the Intralipid® mixture and closed by Multi-Ad Luer-Lock Syringe cap. Assessing the chemical and physical stability was carried out after: zero time, 7, 14 and 29 days in a refrigerator followed by 24 and 48 hours storage at ambient temperature and day-light...