Stanovení enantiomerů aminokyselin metodou HPLC
Determination of enantiomers of amino acids by HPLC
bachelor thesis (DEFENDED)
![Document thumbnail](/bitstream/handle/20.500.11956/26688/thumbnail.png?sequence=6&isAllowed=y)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/26688Identifiers
Study Information System: 76837
Collections
- Kvalifikační práce [20202]
Author
Advisor
Referee
Janečková, Lucie
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Environmental Chemistry
Department
Department of Physical and Macromolecular Chemistry
Date of defense
17. 6. 2010
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
aminokyseliny, HPLC, chiralita, chirální separace, alaninKeywords (English)
amino acids, HPLC, chirality, chiral separation, alanineAbstakt Bakalářská práce se zabývá stanovením enantiomerů aminokyselin, v praktické části konkrétně alaninu, pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie za využití chirálních stacionárních fází na bázi teikoplaninu. Rešeršní část je zaměřena na shrnutí základní problematiky chirality a chirálních aminokyselin v potravinách, na charakteristiku vysokoúčinné kapalinové chromatografie, jako jedné z nejvhodnějších metod k enantioseparaci aminokyselin, a popis metod derivatizace, jež se využívají ke zvýšení citlivosti stanovení enantiomerů aminokyselin. Experimentální část se pak zabývá separací jednotlivých enantiomerních forem alaninu, volbou vhodného separačního systému pro tuto separaci a stanovením D- a L- alaninu v ovocném džusu.
This Bachelor's thesis deals with determination of amino acids enantiomers, namely alanine in the experimental part, by high performance liquid chromatography using chiral stationary phases based on teicoplanin. The theoretical part is focused on summarizing the fundamental issue of chirality and chiral amino acids in foods, the characteristics of high-performance liquid chromatography, as one of the most appropriate methods to enantioseparation amino acids, and description of the methods of derivatization, which are used in determination of enantiomers of amino acids. The experimental part deals with the separation of alanine enantiomers, with the choice of the best separation system for the separation and determination of D-and L-alanine in fruit juice.