Charakterizace a identifikace pšeničných alergénů z potravin obsahujících pšenici
Characterization and identification of wheat allergens from foodstuffs containing wheat
diploma thesis (DEFENDED)
![Document thumbnail](/bitstream/handle/20.500.11956/26966/thumbnail.png?sequence=6&isAllowed=y)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/26966Identifiers
Study Information System: 65964
Collections
- Kvalifikační práce [20193]
Author
Advisor
Referee
Prokešová, Ludmila
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Immunology
Department
Department of Cell Biology
Date of defense
2. 6. 2010
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Běžně přijímaná potrava může za specifických podmínek u některých lidí vyvolat nežádoucí klinické příznaky způsobené přecitlivělostí na určitou složku potravy. Tato nežádoucí reakce na přijatou potravu se nazývá potravinová alergie a v posledních letech má ve světové populaci stoupající tendenci, přičemž postihuje zejména děti, ale i dospělé. Významnou úlohu v potravinové alergii má pšenice a potraviny, které obsahují pšeničné složky. Pšeničné alergeny z mouky už jsou docela dobře známi, avšak člověk přijímá pšenici v potravě v upravené podobě (tepelně upravené potraviny), čím se může alergenicita alergenů vytratit nebo také zvýšit. Kromě toho, enzymy v trávicí soustavě člověka mohou mít také vliv na alergenicitu pšeničných alergenů. Cílem této práce je charakterizovat pšeničné alergeny přítomné v tepelně upravených potravinách a jejich změny po působení enzymů přítomných v trávicí soustavě člověka. Charakterizace těchto pozměněných a nově alergenů může napomoct k nalezení lepších diagnostických přístupů, zvýšit specificitu detekce IgE protilátek, umožnit cílenou léčbu pacientů.
In some cases, ordinarily accepted food can evoke harmful clinical symptoms which are brought on by sensitivity on specific component of foodstuff. This harmful reaction on accepted food is called food allergy and it tends to go up in the world's population in last years. The food allergy affects especially children as well as adults. The important role in the food allergy plays wheat and foodstuff containing components of wheat. Wheat allergens from flour is already well-known, but man accepts wheat in food in the treated form (heat treated food) what can decrease or increase allergenicity. Moreover, enzymes presented in gastrointestinal tract of man can influence allergenicity of wheat allergens too. The goal of this thesis is characterization of allergens presented in heat treated wheat foodstuff and in wheat foodstuff digested by enzymes in gastrointestinal tract of man. Characterization of these altered and newly produced allergens can help find better diagnostic techniques, increase specificity of detection of IgE antibodies, enable pointed therapy of allergic patients or find and apply new and suitable diet.