Domácí gastronomický poradce
Home gastronomic advisor
bachelor thesis (DEFENDED)
![Document thumbnail](/bitstream/handle/20.500.11956/27633/thumbnail.png?sequence=7&isAllowed=y)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/27633Identifiers
Study Information System: 60640
Collections
- Kvalifikační práce [11266]
Author
Advisor
Referee
Eckhardt, Alan
Faculty / Institute
Faculty of Mathematics and Physics
Discipline
Programming
Department
Department of Software Engineering
Date of defense
14. 9. 2009
Publisher
Univerzita Karlova, Matematicko-fyzikální fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Předložená práce se zabývá sběrem receptů z Internetu, jejich uložením do databáze a následným vyhledáváním receptů podle uživatelských kritérií. Recepty mohou být získávány na základě šablon popsaných regulárními výrazy, nebo pomocí mechanizmu automatického rozpoznání. Pro získaný recept jsou rozpoznány jednotlivé ingredience, jejich množství a činnosti, kterých je potřeba pro jeho dokončení. Pokud není u receptu uvedena doba přípravy, je automaticky odhadnuta. Dále je vytvořen mechanizmus, který zabraňuje opakovanému uložení stejného receptu do databáze. Pro vyhledávání receptů jsou navržena pravidla pro párování ingrediencí, která podporují významovou příbuznost (rohlík - pečivo), významovou odlišnost pro podobné ingredience (pečivo - prášek do pečiva) a jednoduché zohlednění množství zadaného vzhledem k potřebnému. Na základě tohoto párování jsou vytvořena tři uživatelsky volitelná kritéria pro určení relevance. Součástí práce je uživatelská a programátorská dokumentace.
The propounded work deals with collecting recipes from the Internet, their storing into database and consequential retrieval of these recipes according to user's criteria. Recipes can be obtained based on patterns described by regular expressions, or by using automatic recognition mechanism. For each obtained recipe there are identified its ingredients, their amount and activities required to complete this recipe. Preparation time is automatically estimated, if not already present. There is also mechanism that prevents same recipe to be stored repeatedly into database. For recipe retrieval, there are designed rules for ingredient matching that supports semantic affinity (doughnut - pastry), semantic divergence for similar ingredients (ice - ice cream) and simple way of taking specified amount in relation to the required into account. On the basis of this matching rules are created three user selectable criteria for determining relevance. User and programmer documentation is part of this work.