Jídelní a stravovací zvyky v antické Palestině
Eating and diet habits in ancient Palestine
bakalářská práce (OBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/27891/thumbnail.png?sequence=7&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/27891Identifikátory
SIS: 69524
Kolekce
- Kvalifikační práce [2255]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Bartoň, Josef
Fakulta / součást
Katolická teologická fakulta
Obor
Teologické nauky
Katedra / ústav / klinika
Katedra biblických věd
Datum obhajoby
10. 6. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Katolická teologická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
RÉSUMÉ: Bakalářská práce na téma Jídelní a stravovací zvyklosti v antické Palestině se zabývá zkoumáním jídelních návyků lidí ve středomořské oblasti a je zasazena do období života Ježíše Krista. Zabývá se ale také obdobím před jeho narozením a po smrti. Úvod nastíní čtenáři, jaké základní otázky jsou předloženy pro řešení práce. Těmi jsou jídelní zvyky výše zmíněného období, způsob přípravy jídel a otázkou, proč je hostina tak důležitým motivem v Bibli. První část práce uvede čtenáře zlehka do života v antické Palestině. Dále začne vyprávět o plodinách, které byly pěstovány, a o zvířatech, která se chovala, a jaké maso se z nich získávalo. Lehce se dotýká zemědělství. Také popisuje způsoby úpravy jídel, při jakých příležitostech se lidé scházeli. Zvláštním způsobem jsou zde sledovány židovské stravovací zvyklosti, průběh židovských svátků, způsob stolování, které mělo sice společné prvky se způsoby pohanskými, ale přesto byl jejich průběh jiný. Je možné získat představu o tom, kolikrát za den se jedlo. Dále jak se stravovala chudina a naopak jak probíhaly hostiny ve vyšších společenských vrstvách. Čtenáře jistě zaujme kapitola o průběhu hostin v římské říši a gastronomických lahůdkách, které se při nich podávaly a se kterými se v dnešní době nikde nesetká. První část této práce je zakončena receptem na...
Eating and diet habits in ancient Palestine English summary: This bachelor thesis is mainly focused on gastronomic habits in the time of the Old Testament and New Testament. The main topic is a typical banquet of the mentioned time period. The first part describes how Jewish and roman people were preparing and keeping food and in Chat way they were celebrating symposiums. The second part solves the relation of our Lord, Jesus Christ, to the food, his speeches on banquets and comparisons with the symposium in the Kingdom of the God - eschatological God's symposium. There is also being solved the relation of Jesus to the establishment of Eucharist and the Last Supper of our Lord according to St. Paul. In the brief way also problems of Christians in the ancient society is mentioned. The last part answers some questions given in the introduction part and summarises all the information gained by studies of appropriate literature sources. 5 keywords: Bachelor thesis about food in ancient Palestine New Testament banquet Lord Jesus Food The last supper