Diabetes mellitus II - Redukce hmotnosti u diabetiků 1. typu
Diabetes mellitus II - Body weight reduction in patients with type 1 diabetes mellitus
diplomová práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/33105Identifikátory
SIS: 80909
Kolekce
- Kvalifikační práce [6715]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Šmahelová, Alena
Oponent práce
Herink, Josef
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
1. 6. 2011
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Úvod: Obezita u diabetes mellitus (DM) 1. typu je stále častější problém. Je závažný především z toho důvodu, že k původnímu absolutnímu deficitu inzulínu se přidává s obezitou spojená snížená senzitivita k inzulínu. Redukce hmotnosti je u těchto pacientů velmi obtížná. Cíl práce: Zhodnocení prospěchu redukce hmotnosti hladovkou u obézních diabetiků 1. typu. Metody: Sledovali jsme skupinu obézních pacientů s DM 1. typu (n=14; BMI > 28,9; věk 20 - 69 let) a kontrolní skupinu štíhlých diabetiků 1. typu (n=13; BMI < 26,5; věk 20 - 59 let). U obézních pacientů proběhla 7mi denní hladovka po níž následoval měsíční dietní režim. U všech pacientů byl proveden hyperinzulinemický euglykemický clamp, vyšetření bodystatem a nepřímá kalorimetrie. Následně jsme porovnali hodnoty obézních pacientů před hladovkou, po ní a po měsíci od začátku redukce navzájem a zároveň jsme porovnali tyto hodnoty s hodnotami kontrolní skupiny. Výsledky: Hladovkou pacienti zhubli průměrně o 5,69 kg (p=0,999) a konečná hmotnost po následné dietě byla o 6,07 kg (p=0,999) nižší než na začátku redukce. Obsah tukové tkáně se snížil o 1,7 %. Denní dávka inzulínu se hladovkou snížila o 10,2 jednotek (p=0,999) a následnou dietou se změnila na konečný rozdíl 8,9 jednotek (p=0,999). Závěr: Zkoumaným pacientům se touto metodou podařilo...
Introduction: Obesity connected to type 1 diabetes mellitus (DM) is a problem which appears with increasing frequency. The reason why it is a serious problem is that with obesity comes lower sensitivity to insulin which is added to the original absolute deficit of insulin. Weight reduction at these patients is very difficult. Aim of the thesis: Evaluation of benefits of weight reduction by starvation at obese type 1 diabetics. Methodology: We followed a group of obese patients with type 1 DM (n=14; BMI > 28,9; age 20 - 69) and a control group of slim type 1 diabetics (n=13; BMI < 26,5; age 20 - 59). Obese patients underwent 7 days of starvation and after that kept a month long diet. All patients were subjected to hyperinsulinemic-euglycemic clamp, bodystat examination and indirect calorimetry. After that we compared values of the obese patients before and after the starvation and a month after the beginning of the weight reduction, also we compared these values with values of the control group. Results: Through the starvation the patients lost on average 5,69 kg (p=0,999) and after the following diet they weighed less by 6,07 kg (p=0,999) compared to their original weight at the beginning of the reduction. Adipose tissue mass was reduced by 1,7%. Daily dose of insulin was reduced by the starvation...