Nežádoucí reakce na potraviny zprostředkovaná protilátkami
Adverse reaction to foods mediated by antibody.
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/34777Identifikátory
SIS: 51712
Kolekce
- Kvalifikační práce [6664]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vopršalová, Marie
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
20. 9. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Alergie - epidemie 20. století a můžeme říci, že i nadále neztrácí na své síle. I přes usilovnou snahu klinické imunologie a alergologie alergiků neustále přibývá - včetně oblasti potravinových alergií. Snažíme se sice dostat pod kontrolu vzniklé potíže, ale nedokážeme účinně zabránit nárůstu příčin, které ke vzniku alergických onemocnění vedou. Praxe je mnohdy taková, že příčiny alergických onemocnění známe, ale k jejich odstraňování přistupujeme velmi nedůsledně. Je to otázka moderního životního stylu, otázka životních priorit jedince a společnosti. Tato diplomová práce se snaží přiblížit problematiku nežádoucích reakcí na požité potraviny. Jsou zde rozlišeny základní rozdíly mezi pravou potravinovou alergií a potravinovou intolerancí. Cílem bylo popsat nejčastěji se vyskytující možné potravinové alergeny, které způsobují rozličné nežádoucí reakce a způsobují tak u citlivých jedinců nemalé zdravotní problémy. Větší pozornost je věnována kapitole hlavních alergenů obilovin z důvodu výskytu onemocnění zvané celiakie, s jejíchž výskytem stejně jako u potravinové alergie či intolerance se můžeme setkat v kterémkoliv věku pacienta. Neméně důležité jsou pak kapitoly popisující možnou diagnostiku a léčbu, které v současné době nabízejí nemalé možnosti.
Allergy is regarded as one of the major epidemics of 20 century and even nowadays it still does not lose its power. The number of patients who suffer from various types of allergy is still rising, despite the intensive effort of clinical immunology and allergology experts to reduce it. The rising number of patients suffering from allergies is evident in the area of food industry as well. For one thing, we try to solve all the problems that regularly appear. However, we are not able to avoid the spread of reasons leading to allergic illnesses. We usually know such reasons. Unfortunately, we are very inconsequent to banish them fully. This state is caused by modern life style and the life priorities of individuals and society. This thesis aims to introduce the area of uneligible reactions to consumed food- stuffs. I managed to state the basic difference between the authentic food-stuffs allergy and the food-stuffs intollerance. I also aimed to describe the food-stuffs allergens that apper the most often. Such allergens cause wide range of uneligible reactions and they are followed by serious health problems, especially by sensitive individuals. Major attention is paid to the chapter that deals with cardinal allergens of cereals, that can cause the illness called celiac disease. This disease, as well...