Nutriční a metabolické aspekty u anorexie mentalis
Nutritive and metabolic aspects at anorexia mentalis.
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/35954Identifikátory
SIS: 80935
Kolekce
- Kvalifikační práce [6664]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Fikrová, Petra
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
1. 6. 2011
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Souhrn Práce se zabývá problematikou nutričních a metabolických aspektů u mentální anorexie. Po obecném úvodu, kde je definována mentální anorexie podle Mezinárodní klasifikace nemocí a kde jsou uvedeny její charakteristiky podle různých autorů, následuje pasáž věnována její etiologii, patogenezi, incidenci, prevalenci a terapii. Pozornost další části je věnována malnutrici - jejímu dělení z různých hledisek a metodám, jimiž se zjišťuje nutriční stav pacienta. Jednotlivé metody jsou popsány, stratifikovány a jsou uvedeny hodnoty, které by nasvědčovaly malnutrici a ze kterých by bylo možno částečně indikovat mentální anorexii. V souvislosti s tím se práce zabývá také problematikou sledování energetiky organismu, zejména energetického výdeje. V další části si práce všímá mechanismů ovlivňujících příjem potravy, jak na úrovni centrální, tak periferní (hormonů a mediátorů, které inhibují, nebo potencují příjem potravy). Kardinální oddíl popisuje patofyziologii jednotlivých orgánových systémů ve vztahu k mentální anorexii (jaké následky plynou z řečeného onemocnění pro systém centrální nervový, kardiovaskulární, respirační, vylučovací, gastrointestinální, endokrinní a imunitní. Následující kapitola se zabývá problematikou realimentací, poukazuje na rizika s ní spojená, upozorňuje na nebezpečí rychlých a...
The thesis deals with the problem of nutritional and metabolic aspects of anorexia nervosa. The general introduction, which consists of the definition of anorexia nervosa according to the International Classification of Diseases, and its characteristics by various authors, is followed by a chapter dedicated to the aetiology of anorexia nervosa, its pathogenesis, incidence, prevalence and therapy. The next chapter concentrates on a malnutrition: various ways of its division and the methods of telling the nutritional state of the patient. Individual methods are described and stratified; the rates which might indicate malnutrition and which may partly imply the anorexia nervosa. In relation to this, the thesis is also concerned with the problem of body energetics observation, especially the energy expenditure. Another chapter pays attention to the mechanisms influencing a food intake on the central level as well as on the peripheral level (hormones and mediators which inhibit or potentiate the food intake). The cardiac section describes the pathophysiology of individual organ systems in relation to the anorexia nervosa (what consequences arise from this disease, concerning the central nervous, cardiovascular, respiratory, excretory, gastrointestinal, endocrine and immune system. The following chapter...