Praktické využití geneticky modifikovaných rostlin
Genetically modified plants in practical applications
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/36283Identifikátory
SIS: 63296
Kolekce
- Kvalifikační práce [20091]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Cvrčková, Fatima
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Ekologická a evoluční biologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra experimentální biologie rostlin
Datum obhajoby
20. 9. 2010
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
genetické inženýrství, geneticky modifikované rostliny, Agrobacterium tumefaciens, balistická metodaKlíčová slova (anglicky)
genetic engineering, genetically modified plants, Agrobacterium tumefaciens, balistic methodGenetické inženýrství (GI) rostlin je téma velice aktuální, a stále více kontroverzní, neboť se stává neodmyslitelnou součástí života nás všech. GI má, kromě jiného, velký potenciál pomoci vyřešit aktuální otázku hladu a podvýživy v určitých částech světa. Tato práce má za cíl objasnit, co jsou geneticky modifikované (GM) rostliny, představit možnosti praktického využití GM rostlin, způsoby přípravy a zvážit jejich výhody a případná rizika. GM rostlinou rozumíme rostlinu, které byla cíleně změněna genetická informace vnesením či vyjmutím části genetické informace (úseku DNA, zpravidla genu). Nejvíce používané metody transformace jsou transformace pomocí Agrobacteria tumefaciens a balistickou metodou. GM rostliny se mohou využívat pro produkci potravin a krmiv v lepší kvalitě a větší kvantitě, díky navozené vyšší odolnosti, ať už vůči stresu biotickému (vůči napadení škůdcem, virem, bakterií..), tak vůči abiotickému (sucho, salinita, toxické látky v půdě,..). Zejména odolnost vůči abiotickému stresu je aktuální problém, neboť díky měnícím se klimatickým podmínkám některé regiony stále více trpí nedostatkem srážek a následným suchem. Některé GM rostliny pěstované pro produkci potravin také mají lepší nutriční vlastnosti, což může pomoci vyřešit problém s nedostatkem určitých složek potravy v zemích třetího...
Genetic engineering (GI) of plants is a very current topic, and more and more controversial, since it is becoming an inseparable part of our lives. GI has, among other things, a great potential to help solve the current problem of hunger and malnutrition in certain parts of the world. The goal of this project is to clarify what genetically modified (GM) plants are, to present the possibilities of their practical use, to explain methods of preparation and to consider their advantages and eventual risks. By GM plant we understand a plant whose genetic information has been changed by introducing or removing part of the genetic information (a section of DNA, generally a gene). The most frequently used methods of transformation are the transformation by Agrobacterium tumefaciens and the balistic method. GM plants can be used for production of food or feed in better quality and greater quantity, thanks to an introduction of higher resistance, whether it is to biotic stress (pest, virus or bacterial resistance) or to abiotic stress (drought, salinity, toxic substance in the ground..). In particular, the resistance to abiotic stress is an important issue these days, since through the climate changes some regions suffer more and more from insufficient precipitation and consequent drought. Some of the GM plants grown...