Analýza expirační doby kozích mléčných produktů
Expiration date analysis of goat milk products.
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/36457Identifiers
Study Information System: 81012
Collections
- Kvalifikační práce [6717]
Author
Advisor
Referee
Křivčíková, Lucie
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Medical Laboratory Technician
Department
Department of Biological and Medical Sciences
Date of defense
3. 6. 2011
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
SHRNUTÍ Cílem této bakalářské práce bylo provedení senzorické analýzy u kozích sýrů v době použitelnosti a po ní. Byla zkoumána kvalita sýrů a možnost prodloužení jejich doby použitelnosti. K senzorické analýze byly použity kozí sýry z Kozí farmy Žernov. Analýzy se účastnilo 10 hodnotitelů všech věkových kategorií. Při hodnocení byla použita párová porovnávací zkouška. Tato zkouška je vhodná pro laiky. V rámci analýzy byly posuzovány následující parametry: vzhled, textura, vůně a chuť. Data byla vyhodnocena pomocí programu Microsoft Office Excel 2003. Podle výsledků bylo zřejmé, že se kvalita kozích sýrů po datu použitelnosti zhoršuje. Kvůli senzorickým vlastnostem nebylo vhodné dobu použitelnosti prodlužovat. Doba použitelnosti byla od výrobce nastavena správně.
The objective of this bachelor thesis was finish of sensorial evaluation of the goat cheese. Quality and extension of usable life were researched. Goat cheese from goat farm Žernov were used for the sensorial analysis. 10 evaluators all ages participated in the analysis. We used the paired comparison test in the analysis. This method is suitable for laymen. The following parameters were evaluated during the analysis: visual appearance, texture, aroma and flavor. The data were processed in Microsoft Office Excel 2003. According to results was obvious that quality of goat cheese after usable life is getting worse. It wasn`t suitable to extend the usable life because of sensorial qualities. Producer had a correct usable life.