Znalosti studentů středních škol o výživě
Nutritional knowledge of high school students
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/39522Identifiers
Study Information System: 49991
Collections
- Kvalifikační práce [3190]
Author
Advisor
Faculty / Institute
Third Faculty of Medicine
Discipline
Public Health
Department
Department of Hygiene
Date of defense
16. 9. 2010
Publisher
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Souhrn Výživa je jedním z faktorů , který může jak pozitivně, tak negativně ovlivnit lidské zdraví . Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby správné stravovací návyky a správné informace o stravování prospěšném lidskému zdraví byly osvojeny již v dětství. Cílem této práce bylo zjistit rozsah znalostí studentů středních škol o výživě a porovnání úrovně znalostí mezi moravskými a českými studenty . Teoretická část práce popisuje, jak by měla správná výživa dětí a adolescentů vypadat, informuje o vytvoření správných stravovacích návyků v dětství vlivem rodiny a školního stravování a také nesprávném vlivu reklamy na děti a adolescenty při výběru pokrmů a nápojů. Úroveň znalostí o výživě je zjišťována pomocí dotazníků , které jsou vyhodnoceny v praktické části. První část porovnává úroveň znalostí mezi chlapci a děvčaty na novojičínských gymnáziích Dotazovaných bylo celkem 101. Druhá praktická část porovnává úroveň znalostí mezi českými a moravskými studenty. Ze získaných údajů pro výpočet BMI bylo zjištěno, že výživový stav moravskoslezských studentů je uspokojivý .Zájem o zdravou výživu je větší u dívek, přičemž pouze 5 dívek a 10 chlapců vyjádřilo absolutní nezájem . Vyšší úroveň znalostí mají děvčata než chlapci a úroveň znalostí moravskoslezských studentů je taktéž nepatrně na vyšší úrovni než u studentů...
Nutrition is one of factor which can positively or negatively impact on human health. Because of that it's necessary to get right eating habbits and to have right information about nutritioning which is good for human health. This habits has to be aquired in childhood.Main focus of this study was to find out how well are educated students on secondary schools and compare their knowledge about nutrition. Theoretical part of study describes how should right nutrition for childs and youths look like. It informs about creation of right eating habbits and takes look over influence of family and all kinds of advertisement.on childs and youths choices of food and drinks. Level of knowledge about nutrition is gathered by simple questionaries. This questionaries are analysed in practical part of this study. In first part are compared boys between girls from grammar schools in city Nový Jičín. 101 people were questioned in total. Second part - practical compares level of knowledge between students from czech region and moravian region Form gathered data we can see that, knowledge about nutrition of moravian region students was found quite good. Girls has bigger interest in healthy nutrition and only 5 girls and 10 boys was not interested at all. Bigger knowledge has girls. Student form moravian region has...