Malé signální molekuly u kvasinek
Small signaling molecules in yeast
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/42284Identifikátory
SIS: 118139
Kolekce
- Kvalifikační práce [20096]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Horníková, Lenka
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra genetiky a mikrobiologie
Datum obhajoby
5. 6. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Saccharomyces cerevisiae, Candida albicans, signalizace, amoniak, qourum sensing, CO2Klíčová slova (anglicky)
Saccharomyces cerevisiae, Candida albicans, signaling, ammonia, qourum sensing, CO2Kvasinky vylučují do prostředí metabolity, z nichž některé mohou mít signální funkci. Mezi malé signální molekuly patří kromě jiných molekul amoniak, alkoholy, estery, kyseliny a CO2. Tyto látky mohou vznikat jako odpadní produkty metabolismu, např. některé alkoholy při katabolismu aminokyselin. Po vyloučení ovlivňují další/okolní buňky vazbou na receptory nebo působí na svůj cíl přímo v buňce a nebo mohou vytvářet koncentrační gradient případně gradient pH. Nové poznatky ukazují, že pomocí amoniaku se mohou kvasinky dorozumívat a diferenciovat v rámci kolonií. Farnesol, tyrosol a další molekuly používají kvasinky ke quorum sensing. Kvasinky rovněž sekretují vonné estery a mastné kyseliny. Vysoké koncentrace CO2 spouštějí přepnutí z kvasinkových buněk na hyfální formu. Tato práce shrnuje dosavadní informace o vzniku a působení vybraných molekul (amoniak, alkoholy, estery, kyseliny a CO2) v signalizaci kvasinek Saccharomyces cerevisiae a Candida albicans.
Yeasts excrete metabolitesinto the environment some of which may have a signal function. The small signalling molecules include ammonia, alcohols, esters, acids and CO2 beside other molecules. These substances may be formed as waste products of metabolism, such as some alcohols in the catabolism of amino acids. After exclusion they influence other / surrounding cells by binding to receptors or they affect their target in the cell or may form a concentration gradient or a pH gradient. New findings show that using ammonia yeasts can communicate and may diversify within colonies. Farnesol, tyrosol and other molecules use the yeasts to quorum sensing. Yeasts also secrete aromatic esters and fatty acids. High concentrations of CO2 trigger switch from yeasts to hypha. This paper summarizes existing information on the occurrence and impact of selected molecules (ammonia, alcohols, esters, acids and CO2) signaling in the yeast Saccharomyces cerevisiae and Candida albicans.