Srovnání železo redukčních vlastností flavonolů a flavanonů
Comparsion of iron reducing properties of flavonols and flavanones
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/43989Identifiers
Study Information System: 102726
Collections
- Kvalifikační práce [6673]
Author
Advisor
Referee
Karlíčková, Jana
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmacology and Toxicology
Date of defense
4. 6. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Veronika Kyjovská Školitel: PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Název diplomové práce: Srovnání železo-redukčních vlastností flavonolů a flavanonů Cílem této diplomové práce bylo srovnat železo-redukční vlastnosti flavonolů a flavanonů v různých koncentracích, v různých patofyziologických pH a v nepufrovaném prostředí. K tomuto cíli byla využita spektofotometrická metoda s indikátorem železnatých iontů, ferrozinem. Výsledky v pH 4,5 a v nepufrovaném prostředí byly téměř srovnatelné, zatímco v pH 5,5 flavonoidy neprokázaly téměř žádnou redukční aktivitu. Při pH 6,8 a 7,5 flavonoidy neredukovaly železité ionty vůbec. Zástupci s největší redukční aktivitou patří převážně do skupiny flavonolů (kvercetin, kaempferol, morin, myricetin). Pouze jeden zástupce flavanonů - taxifolin projevil stejnou redukční aktivitu jako jmenovaní zástupci flavonolů. Je to zřejmě způsobeno přítomností 3-hydroxyskupiny v C kruhu. Ostatní zástupci flavanonů tuto skupinu neobsahují a vykazují minimální redukční schopnosti. Sníženou redukční aktivitu má také zástupce flavonolů - rutin, který má tuto 3-hydroxyskupinu substituovanou cukerným zbytkem. Redukční vlastnosti flavonoidů mohou vést k potenciaci Fentonovy reakce,...
Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology and Toxicology Student: Veronika Kyjovská Supervisor: P emysl Mlad nka, Ph.D. Title of Thesis: Compare iron-reducing properties of flavanols and flavanons The aim of this thesis was to compare the iron-reducing properties of flavanons and flavonols in different concentrations, at different pathophysiological pHs and in non-buffered conditions. A spectrophotometric method with ferrozin, an indicator of ferrous ions, was used. Results at pH 4.5 and in non-buffered conditions were almost comparable, while at pH 5.5 flavonoids showed almost no reduction activity. At pH 6.8 and 7.5 flavonoids did not reduce ferric ions at all. Representatives with the highest reduction activity belonged mostly to the group of flavonols (quercetin, kaempferol, morin, myricetin). Only one representative of flavanons - taxifolin showed the same reduction activity as aforementioned representatives of flavonols. This is probably due to the presence of the 3-hydroxy group in C ring. Other representatives of flavonon do not contain this group and were associated with minimal capabilities of reduction. Lower reduction activity was also observed in case of a representantive of flavonols - rutin, which has the 3-hydroxy group substituted...