Pasivní kouření v restauracích a barech
Environmental tobacco smoke in bars and restaurants
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/45400Identifikátory
SIS: 95846
Kolekce
- Kvalifikační práce [20096]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Hovorka, Jan
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Ochrana životního prostředí
Katedra / ústav / klinika
Ústav pro životní prostředí
Datum obhajoby
28. 5. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
tabákový kouř v prostředí, pasivní kouření, restaurace, bar, suspendované částiceKlíčová slova (anglicky)
environmental tobacco smoke, passive smoking, restaurant, bar, suspended particulate matterKouření tabáku je prokazatelně zdraví škodlivé a je známou příčinou řady vážných nemocí. Ukázalo se, že nejen aktivní kouření může způsobovat zdravotní komplikace, ale i expozice kouři, který při spalování tabákových výrobků vzniká (tzv. kouření pasivní), vážně ohrožuje lidské zdraví, v některých ohledech téměř ve stejné míře jako kouření aktivní. S vědomím těchto rizik byla v řadě zemí v posledních letech upravována legislativa, která více či méně omezuje kouření na veřejných prostranstvích, zejména na pracovištích a v objektech pohostinství. V České republice patří nekuřácká politika mezi ty benevolentnější, jelikož nezakazuje kouření na všech veřejných místech zcela - provozovatelé restaurací a barů si mohou sami zvolit, zda se v jejich podniku kouřit smí, nebo ne, a jsou pouze povinni náležitě tento objekt graficky označit zvenku i uvnitř. Zákon rovněž umožňuje vyčlenit prostory pro kouření v rámci restaurace či baru, tzv. "Stavebně oddělené prostory pro kouření." V reprezentativním vzorku (100 objektů) takto vymezených restaurací a barů byly v kuřáckých a nekuřáckých částech pomocí fotometru zjišťovány koncentrace aerosolových částic PM2.5, jež jsou indikátorem tabákového kouře v prostředí. Podniky byly na základě míry oddělení kuřáckých a nekuřáckých částí rozděleny do 3 typů od úplně...
Tobacco smoking has been proved to be harmful to human health and is a known cause of many diseases. It has been shown that not only active smoking can cause health inconveniences - even an exposure to the environmental tobacco smoke (so called secondhand - SHS - or passive smoking) is a serious threat to human health, in some aspects nearly as severe as active smoking. Being aware of these risks, many countries have recently amended their policies which more or less restrict smoking in public places, especially workplaces and hospitality venues. In the Czech Republic, the smoke-free policy belongs to the less strict related to other countries, because it does not restrict smoking at all public places - restaurant and bar owners can choose whether their venue is smoke-free or not and their duty is only to label their venue both outside and inside. The law also enables the option of setting smoking and non-smoking spaces within the restaurant or bar. In a representative sample (over 100) of smoking and non-smoking sections of these restaurants and bars the concentrations of PM2.5, a marker of SHS concentrations, were measured with a photometer. The venues were divided into 3 groups according to the extent of separation of the sections. Parallel to the measurements, the gender composition and smoking...