Aktivace karcinogenů v zažívacím traktu
Activation of carcinogens in gastrointestinal tract
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/48117Identifiers
Study Information System: 120490
Collections
- Kvalifikační práce [20105]
Author
Advisor
Referee
Koblihová, Jitka
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Biochemistry
Department
Department of Biochemistry
Date of defense
9. 2. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
cytochrom P450, mikrosomální frakce, indukceKeywords (English)
cytochrome P450, microsomal fraction, inductionTato bakalářská práce se zabývá studiem aktivace heterocyklických aromatických aminů (HAA), u kterých byly prokázány karcinogenní účinky na zkoumaných zvířatech i lidských buňkách. Tyto karcinogeny jsou tvořeny během tepelného zpracování masa nebo během kouření cigaret. Pro vyvolání jejich karcinogenních účinků je nutná jejich aktivace. Většina HAA je nejdříve aktivována cytochromem P450 (CYP), zvláště pak jeho formami 1A1 a 1A2. Vzniklé N-hydroxylaminy jsou dále aktivovány konjugačními reakcemi. Za tento proces jsou zodpovědné sulfotransferasy (SULT) a N-acetyltransferasy (NAT), které aktivují N-hydroxylaminy na reaktivnější acetátové a sulfátové estery. Ovlivněním SULT a NAT můžeme ovlivnit vznik karcinomů. Nejčastějšími inhibitory těchto enzymů jsou látky obsažené v potravě. Za silný inhibitor jedné z podrodiny SULT (fenolové sulfotransferasy P- PST) je považována kávová kyselina. Za dobrý inhibitor NAT je považován quercetin. Potravní látky mohou mít i opačný vliv a způsobit indukci těchto enzymů, jako např. fenolické kyseliny, které indukují fenolovou sulfotransferasu. Klíčová slova: Heterocyklické aromatické aminy, biotransformace, cytochrom P450, sulfotransferasa, N-acetyltransferasa
The Bachelor Thesis deals with an activation of heterocyclic aromatic amines (HAA) which have numerous carcinogenic effects on studied animals and human cells. These carcinogens are formed during the heat processing of meat and during the smoking. However, further transformation of the compounds is required to gather their carcinogenic effect. Most of all HAA are first activated by cytochrome P450 (CYP), especially its forms 1A1 and 1A2. The products of this activation - N-hydroxylamines - are further activated in conjugation reactions. In this work, we were focused on the transformation of N-hydroxylamines to more reactive acetate esters and sulphate esters, which is catalyzed by sulphotranspherase (SULT) and N-acetyltranspherase (NAT), respectively. The affection of these enzymes can control the formation of carcinoma. For example, some dietary compounds, such as caffeic acid and quercetin, are the most common inhibitors of these enzymes: caffeic acid is considered as a strong inhibitor of phenolic sulphotranspherase (P-PST), whereas quercetin is a good inhibitor of NAT. On the other hand, some dietary compounds can also induce an opposite effect: for instance, phenol acids induce the P-PST. (in Czech) Key words: Heterocyclic aromatic amines, biotransformation, cytochrome P450,...