Vodní stopa. Výpočet vodní stopy pšenice, kukuřice, cukrové řepy a rajčat v České republice
Water Footprint. Calculation of water footprint of wheat, maize, sugarbeet and tomatoes in the Czech Republic
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/49072Identifikátory
SIS: 103472
Kolekce
- Kvalifikační práce [6520]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vrba, Jaroslav
Fakulta / součást
Fakulta humanitních studií
Obor
Sociální a kulturní ekologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra sociální a kulturní ekologie
Datum obhajoby
20. 10. 2011
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studiíJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Sladká voda je zdrojem obnovitelným, ale její celkové množství je omezené. Po celém světě již nyní můžeme najít mnoho známek toho, že naše současná spotřeba vody není udržitelná. Mezi nejzřetelnější ukazatele patří drancování rezervoárů podzemní vody, narušení režimu vodních toků či zhoršující se úroveň znečištění. Abychom uspokojili rostoucí poptávku po potravinách, vodě a spotřebních statcích a přitom mohli chránit ekosystémy tak, aby byly nadále schopny poskytovat své ekosystémové služby, potřebujeme najít nový způsob nakládání s vodními zdroji. Až do nedávné doby se příliš nebral ohled na to, že objem vody potřebný k výrobě finálního spotřebního statku je velmi silně ovlivňován způsobem organizace výroby, jejími charakteristikami a dodavatelským řetězcem. Odhalení skrytých vazeb, které stojí mezi naší spotřebou a užitím vody, může být základem pro vytvoření nových způsobů a strategií regulace využívání vodních zdrojů. V této diplomové práci se proto zabýváme představením indikátoru, který zkoumá nejen přímé užití vody výrobci či spotřebiteli, ale který se zaměřuje rovněž na nepřímou spotřebu vody - je to indikátor vodní stopy. Jelikož má v celosvětovém měřítku největší spotřebu vody zemědělská výroba, zvolili jsme si pro výpočet vodní stopy v podmínkách České republiky právě zemědělské...
Fresh water is a renewable resource but it is also finite. Around the world, there are now numerous signs that human water use exceeds sustainable levels. Groundwater depletion, low or nonexisting river flows, and worsening pollution levels are among the more obvious indicators of water stress. Satisfying the increased demands for food, water, and material goods of a growing population while at the same time protecting the ecological services provided by natural water ecosystems requires new approaches to using and managing fresh water. There has been little attention to the fact that the organization and characteristics of a production and supply chain does actually strongly influence the volumes of water consumption and pollution that can be associated with a final consumer product. Uncovering hidden link between consumption and water use can form the basis for the formulation of new strategies of water governance. That is why in this diploma thesis we focus on introducing the indicator of freshwater use that looks not only at direct water use of a consumer or producer, but also at the indirect water use - water footprint. At a global scale, most of the water use occurs in agricultural production. That is the reason why we have chosen water-intensive goods like crops to show how water footprint...