Kryokonzervace erytrocytů a její využití v civilním a vojenském zdravotnictví
Cryoconservation of erythrocytes and its use in civilian and military healthcare
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/53849Identifiers
Study Information System: 103614
Collections
- Kvalifikační práce [6664]
Author
Advisor
Consultant
Bohoněk, Miloš
Referee
Jiroušová, Hana
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Medical Laboratory Technician
Department
Department of Biological and Medical Sciences
Date of defense
30. 5. 2013
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Téma mé bakalářské práce je Kryokonzervace erytrocytů a její využití v civilním a vojenském zdravotnictví. Tato práce se skládá z části teoretické a části praktické. První část práce přibližuje základy kryobiologie, druhy kryoprotektiv a vlastní kryokonzervací erytrocytů. Práce popisuje jednotlivé kroky procesu vedoucímu až k finálnímu transfuznímu přípravku, tzn. druhy odběrů krve, její zpracování před glycerolizací, vlastní glycerolizace a mrazení. Dále je popsána problematika skladování zmrazených transfuzních přípravků a jejich rozmrazení a deglycerolizace. Druhá část práce, která je praktická, se zabývá kontrolou kvality kryokonzervovaných erytrocytů. Popisuje jednotlivé parametry kvality a seznamuje s naměřenými výsledky jednotlivých parametrů.
The theme of my final paper is Cryoconservation of erythrocytes and its use in civilian and military healthcare. This work consist of theoretical part and practical part. The first part of the thesis introduces cryobiology basics, types of cryoprotectants and the cryopreservation of erythrocytes itself. The thesis describes individual procedural steps leading to the final transfusion product, i.e. methods of blood collection, blood's pre- glycerolisation processing, glycerolisation itself and freezing. Furthermore, it describes issues associated with storage of frozen blood products, as well as with their thawing and deglycerolisation. The second part, which is practical, deals with quality control of cryopreserved erythrocytes. It describes various quality parameters and acquaints readers with the results of such measured parameters.