Výživa školních dětí ve věku 11-12 let - nutriční spotřeba
Nutrition of school children at the age of 11-12 years - food consumption
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/5731Identifiers
Study Information System: 13064
Collections
- Kvalifikační práce [3193]
Author
Advisor
Faculty / Institute
Third Faculty of Medicine
Discipline
Public Health
Department
Department of Hygiene
Date of defense
6. 6. 2006
Publisher
Univerzita Karlova, 3. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Motivace: Je známo, že je možné mnoha nemocem předcházet stravou a je také známo, že mnoho nemocí má již svůj patologický základ právě v dětství. Cílem studie bylo zhodnocení spotřeby dětí školního věku. Hypotéza: Předpokládala jsem stravu energeticky nadměrnou s nízkým zastoupením ovoce a zeleniny. Metodika: Data byla získána pomocí 24-hodinového recallu a zpracována programem pro analýzu nutriční spotřeby. Výsledky: Celkové rozložení jednotlivých základních živin je shodné s výživovými doporučenými dávkami. Děti mají ale nedostatečné zásobení minerálními látkami a vitaminy až na vitamin C, B12 a u chlapců vitamin K. Dále byl zjištěn nadbytečný příjem sladkých jídel a nedostatečný příjem ovoce, zeleniny, mléka a mléčných výrobků. Závěr: Děti a rodiče je třeba motivovat k přemýšlení nad svým zdravím a nad kroky, které mohou pro sebe i druhé udělat. Je potřeba zajistit takové preventivní programy, které budou prospěšné celé populaci.
Motivation: Well known fact is, that it is possible to prevent most of diseases with balanced diet and it is also known that many diseases have their pathological basis in the childhood. The evaluation of food consumption of schoolage children was the aim of this study. Hypothesis: I supposed the diet with excess of energy and insufficient in vegetables and fruit. Aproach: The data were collected by 24-hours recall and analyzed by specialized program. Results: A general distribution of basic nutrients is consistent with the nutritional recommendations. However children have insufficient supply of mineral substances and vitamins except vitamins C and B12 and vitamin K among boys. In addition there was an unnecessary high share of sweet food and lack of fruit, vegetables, milk and dairy products in the diet. Conclusions: It is necessary to motivate children and parents to think about their health and about steps they can take for themselves and for the others. It is essential to arrange for prevemptive programs the whole population can benefit from.