Deformační index u tablet z laktózy a mannitolu
Deformation index for tablets of lactose and mannitol
rigorous thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/6173Identifiers
Study Information System: 17870
Collections
- Kvalifikační práce [6653]
Author
Advisor
Referee
Musilová, Marie
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Technology
Date of defense
15. 6. 2006
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Pass
Neckářová Kamila - Rigorózní práce - 2006 Rigorozní práce se zabývá deformačním indexem u tablet z mikrokrystalické celulosy, mannitolu a laktosy. Cílem práce bylo zjistit vliv typu plniva na parametry DE a E2. Rovněž byl studován nový parametr DI, deformační index. Vyjadřuje podíl mezi DE a E2. Měření bylo provedeno na zařízení T1 - FRO 50. Z výsledků vyplývá, že nejvíce energie během lisování akumuloval mannitol, méně laktosa a nejméně mikrokrystalická celulosa. U bezvodé formy laktosy a mannitolu byl parametr D nižší než monohydrátů. Mezi parametry D a DE byla zjištěna semilogaritmická závislost. Nový parametr DI byl nejvyšší u mikrokrystalické celulosy, nižší u mannitolu a nejnižší u laktosy.
Neckářová Kamila - Rigorózní práce - 2006 This work deals with deformation index of tablets of microcrystalline cellulose, mannitol and lactose. The aim of the work was to find out the effect of filler on parameters DE and E2.The new parameter DI, deformation index, was studied as well,. It expresses the ratio between DE and E2. The measurement was carried out by means of T1 - FRO 50 device. The results show that the highest amount of energy was accumulated by mannitol, less by lactose and lowest amount by microcrystalline cellulose. The anhydride form lactose and mannitol has the parameter D lower than monohydrates. A semilogarithmic dependence was found between parameters D and DE. New parameter DI reaches highest value for microcrystalline cellulose, lower for mannitol and lowest for lactose.