Vývoj SIC-HILIC metody pro stanovení resveratrolu v potravních doplňcích
SIC-HILIC method development for resveratrol determination in food supplements
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/63683Identifiers
Study Information System: 127711
Collections
- Kvalifikační práce [6719]
Author
Advisor
Referee
Chocholouš, Petr
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Analytical Chemistry
Date of defense
3. 6. 2015
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra analytické chemie Kandidát: Ivana Jíchová Školitel: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Název diplomové práce: Vývoj SIC-HILIC metody pro stanovení resveratrolu v potravních doplňcích V této diplomové práci byla předmětem validace a vývoj metody SIC-HILIC pro stanovení látky resveratrolu v potravních doplňcích. Stanovení probíhalo v potravních doplňcích Resveratrol RX 800, Evelor Resveratrol 50 mg a Resveratrol antiaging. Analýzy byly provedeny v chromatografickém systému s kolonou Chromolith NH2 (MERCK), 50 x 4,6 mm a testovány byly různé kombinace složení mobilní fáze jako ACN/0,5% kys. octová, ACN/0,5% kyselina mravenčí, ACN/0,1% kyselina fosforečná. Nejvhodnější kombinace ACN/0,5% kyselina octová pak byla testována při čtyřech různých pH a provedena byla optimalizace objemu této mobilní fáze. Průtoková rychlost byla 1,0 ml/min a detekce probíhala při vlnové délce 305 nm prostřednictvím DAD detektoru při konstantní teplotě a tlaku. Měřením byl také ověřen deklarovaný obsah látky RES v přípravcích. Klíčová slova: Hydrofilní interakční chromatografie (HILIC), sekvenční injekční analýza (SIA), sekvenční injekční chromatografie (SIC), resveratrol, polydatin
Charles University in Prague Fakulty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Analytical chemistry Candidate: Ivana Jíchová Supervisor: Doc. RNDr. Dalibor Šatínský, Ph.D. Title of diploma thesis: SIC-HILIC methods development for the determination of resveratrol in nutraceuticals. The subject of this diploma thesis was validation and development of SIC-HILIC method for determination of resveratrol substance in food supplements. Food supplements Resveratrol RX 800, Evelor Resveratrol 50 mg and Resveratrol antiaging were analyzed. Chromatography column Chromolith NH2 (MERCK), 50x 4,6mm was used for separation in HILIC mode. Different combinations of composition of mobile phase, as ACN/0.5% acetic acid, ACN/0.5% formic acid, ACN/0.1% phosphoric acid, were tested. The best combination, ACN/ 0.5% acetic acid, was then tested on four levels of pH and optimization of volume of this mobile phase was performed. Flow rate of mobile phase was 1.0 ml/min, detection was performed at wavelength 305 nm with DAD detector. The separation was carried out at laboratory temperature and column pressure was constant. This measurement also confirmed the declared level of resveratrol content in analyzed food supplements available on the Czech market. Keywords: Hydrophilic Interaction Chromatography (HILIC), Sequential...