Výživa onkologických pacientů
The Nutrition for Oncology Patients
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/6447Identifiers
Study Information System: 22937
Collections
- Kvalifikační práce [4519]
Author
Advisor
Referee
Kohout, Pavel
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Pedagogy of nursing subjects in secondary schools
Department
Institute of Theory and Practice of Nursing First Faculty of Medicine Charles University in Prague
Date of defense
13. 6. 2006
Publisher
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Diplomová práce se zabývá výživou onkologických pacientů. Nádorová onemocnění jsou často provázena poruchami výživy, velkým úbytkem tělesné hmotnosti a nechutenstvím. Poruchy výživy přitom mohou být způsobeny nejenom vlastním nádorovým onemocněním, ale také protinádorovou léčbou. Špatný stav výživy má u onkologicky nemocného závažné důsledky a představuje nejenom horší prognózu onemocnění, ale také výrazně horší kvalitu života. Diplomová práce umožňuje pohled na tuto závažnou a často opomíjenou problematiku a vyzdvihuje potřebnost informovanosti onkologických pacientů o správné výživě. Práce se skládá z teoretické a výzkumné části. Teoretická část práce zahrnuje informace o nutričních problémech onkologických pacientů a poznatky o specificích jejich výživy . Je uspořádána do souvislého textu pro důkladné seznámení s touto problematikou. Praktická část je zaměřena na zjišťování konkrétních problémů v oblasti výživy, které nastaly u pacientů s nádorovým onemocněním v souvislosti s jejich nemocí a léčbou. Dále prověřuje míru jejich informovanosti o možnostech správné výživy při onkologickém onemocnění (během terapie) i to, do jaké míry se na jejich informovanosti podílí zdravotní sestry. V této části se také zkoumá, jaká pozornost se vůbec problematice výživy onkologických pacientů v běžné rutinní praxi věnuje.
The thesis deals with the topic of nutrition for oncological patients. Tumour illnesses are often followed by diet malfunctions, great loss of weight and dysorexia. Diet malfunctions can be caused not only by the tumour illness itself, but also by tumour treatment. Malnutrition of an oncologically ill patient might worsen the state of the illness together with the quality of the life. The thesis provides a view onto this serious but unfortunately also often neglected side of the problem and emphasises the need of awareness among the patients about the proper diet. The thesis consists of a theoretical and practical part. The theoretical part includes in-depth information of nutritional problems of the patients and knowledge of the specific diet. The practical part focuses research of particular problems exhibited by the patients related to their illness and its treatment. Additionally it checks their awareness of possibilities of the proper diet suitable during the illness (therapy) and how nurses are involved into providing the information. Special concern is also given to the role of proper diet awareness in everyday care.