Vliv nízkocholesterolové diety na parametry lipidogramu u pacientů s hypercholesterolemií
Effect of low-choelsterol diet on lipid parametrs by patients with hypercholesterolemia
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/64540Identifiers
Study Information System: 158673
Collections
- Kvalifikační práce [4504]
Author
Advisor
Referee
Šnejdrlová, Michaela
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
11. 6. 2015
Publisher
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku dyslipidémií, jakožto významného rizikového faktoru z hlediska rozvoje a vzniku kardiovaskulárních chorob. Popisuje jednotlivé lipidy nacházející se v krevní plazmě. Seznamuje s pojmem dyslipidémií, jejich klasifikací, diagnostikou a terapií, jež zahrnuje farmakoterapii, režimová a dietní opatření doporučovaná při těchto onemocněních. Okrajově je popsán proces aterosklerózy, jelikož mezi aterosklerózou a dyslipidémií je velmi úzký vztah. Podrobně jsou popsány zásady diety, která je doporučována pacientům s hypercholesterolémií. Praktická část této práce je věnována výzkumu, který byl zaměřen na pacienty s hypercholesterolémií s cílem zjistit jejich stravovací návyky a vliv nízkocholesterolové diety na parametry krevních tuků. Cílem pak bylo potvrdit či vyvrátit hypotézy týkající se dietoterapie. Účelem této práce je zdůraznit důležitost provádění důkladné a opakované edukace pacientů v rámci prevence vzniku a rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. Klíčová slova: dyslipidémie, ateroskleróza, dietoterapie, edukace, prevence
This Bachelor thesis is focused on dyslipidemia, as a significant risk factor in terms of the occurrence and development of cardiovascular diseases. It describes the various lipids found in blood plasma. It explains the concept of dyslipidemia, their classification, diagnosis and therapy, which involves pharmacotherapeutic treatment and dietary measures as recommended for these diseases. It touches upon the process of atherosclerosis, as there is a very close between atherosclerosis and dyslipidemia. It gives a detailed description of the principles of the diet recommended for patients with hypercholesterolemia. The practical part of the work is devoted to research focusing on patients with hypercholesterolemia in order to determine their eating habits and the influence that a low-cholesterol diet has on blood lipid parameters. The aim was to either confirm or refute hypotheses concerning dietotherapy. The purpose of this work is to stress the importance of thorough and repeated education for patients in order to help prevent the occurrence and development of cardiovascular diseases. Keywords: dyslipidemia, atherosclerosis, diet therapy, education, prevention