Výživa vytrvalostních běžců
Nutrition for endurance runners
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/64541Identifikátory
SIS: 158680
Kolekce
- Kvalifikační práce [4504]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Brandejský, Petr
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
9. 6. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Tématem mé bakalářské práce je Výživa vytrvalostních běžců. Obecně výživa a sport je dnes velice populární téma. Sama se věnuji vytrvalostnímu běhu a často čelím dotazům, jak se správně stravovat, aby výkon sportovců nebyl negativně ovlivněn. Práci jsem rozdělila na dvě části, teoretickou a praktickou. První část je strukturovaná od obecných informací, vymezení pojmů vytrvalost a výživa po podrobný popis jednotlivých složek potravy. V části druhé jsem pomocí softwaru NutriPro Expert pro nutriční terapeuty vyhodnocovala jídelníčky vytrvalostních běžců. Hlavním cílem bylo zjistit, zda jsou rozdílné stravovací zvyklosti u výkonnostních a rekreačních vytrvalostních běžců. Na základě hlavního cíle jsem si stanovila několik hypotéz, ve kterých předpokládám, že příjem většiny složek potravy bude u výkonnostních běžců vyšší než u rekreačních běžců. Díky kvantitativnímu výzkumu mohu tvrdit, že rozdíl mezi příjmem jednotlivých složek potravy u výkonnostních a rekreačních sportovců opravdu je. Výkonnostní i rekreační běžci se stravují dle jejich energetických potřeb. Klíčová slova: vytrvalost, běh, výživa, sportovní výkon, energetický metabolismus, doplňky stravy
Topic of my bachelor thesis is Nutrition for endurance runners. Generally, relation between nutrition and sport activities is very popular current topic. I am an active long- distance runner myself; therefore people often ask me what the right nutrition for athletes should consist of and what might possibly cause negative effects. This thesis was divided into two main parts, theoretical and practical. The first one is structured from general information through specification of terms endurance and nutrition to detailed description of individual components of nutrition. The second part consists of evaluation of long-distance runners' nourishment by NutriPro software, specialized tool for nutrition therapists. The main goal of this thesis is to discover potential differences between performance and recreational long-distance runners. There were some hypotheses determined according to this goal, especially those referring to presumable higher intake of most nutrition components by performance runners in comparison to recreational ones. As a result of quantitative research, I can confirm that there is definitely difference in intake of individual nutrition components between performance and recreational runners because both groups have different needs as far as their energy income is concerned. Key...