Účinky flavonoidů na kardiovaskulární systém
Effects of flavonoids on cardiovascular system
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/66360Identifiers
Study Information System: 127832
Collections
- Kvalifikační práce [6673]
Author
Advisor
Referee
Kašparová, Marie
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Medical Laboratory Technician
Department
Department of Pharmaceutical Botany and Ecology
Date of defense
3. 6. 2014
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
flavonoidy, kardiovaskulární systém, účinkyUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Pavlína Šramarová Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Bakalářská práce 2013/2014: Účinky flavonoidů na kardiovaskulární systém, s. 54 Flavonoidy jsou rostlinné sekundární metabolity. Mají pozitivní vliv na lidské zdraví a vykazují antioxidační aktivitu. Vychytávají volné radikály a snižují riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění, zánětlivých onemocnění i rakoviny. Tato bakalářská práce se zabývá mechanismy jejich působení, vztahem mezi strukturou flavonoidů a jejich antioxidační aktivitou a jejich potencionálním přínosem při předcházení a léčbě kardiovaskulárních onemocnění. V práci lze nalézt přehled významných účinků některých rostlin, obsahujících flavonoidy, jako jsou např. Camellia sinensis, Vitis vinifera, Achillea millefolium, rod Artemisia aj. Klíčová slova: flavonoidy, kardiovaskulární systém, účinky, antioxidanty
Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical Botany and Ecology Candidate: Pavlína Šramarová Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D Bachelor thesis 2013/2014: Effects of flavonoids on cardiovascular system, pp. 54 Flavonoids are plant secondary metabolities. Flavonoids have a positive influence on human health and show antioxidant activity. They scavenge free radicals and reduce the risk of cardiovascular diseases, inflammatory diseases and cancer. This bachelor thesis explores mechanisms of their action, relationships between structure of flavonoids and antioxidant activity as well as their potential benefit in the prevention and treatment of cardiovascular diseases. In addition, this work provides an overview of the significant effects of certain plants containing flavonoids such as Camellia sinensis, Vitis vinifera, Achillea millefolium, genus Artemisia etc. Key words: flavonoids, the cardiovascular system, effects, antioxidants