Kontrola kvality drogy Sambuci fructus z pěstovaných rostlin.
Quality control of herbal drug Sambuci fructus fom cultivated plants.
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/67506Identifiers
Study Information System: 130991
Collections
- Kvalifikační práce [6664]
Author
Advisor
Consultant
Polášková, Anna
Referee
Kašparová, Marie
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Specialist in Laboratory Methods
Department
Department of Pharmacognosy
Date of defense
3. 6. 2014
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Sambuci fructus, kontrola kvality, lékopis, farmakognosieKeywords (English)
Sambuci flos, quality control, pharmacopoeia, pharmacognosyUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakognosie Kandidát: Bc. Hana Studená Školitel: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Konzultant: RNDr. Anna Polášková Název diplomové práce: Kontrola kvality drogy Sambuci fructus z pěstovaných rostlin Hlavním cílem práce bylo ověření kvality plodů bezu černého v odrůdách Sambo, Sambu, Samdal, Samyl a bezu planém dle vybraných zkoušek dle ČL 2009 a ČFK 1. Byla stanovena ztráta sušením, celkový popel, popel nerozpustný v kyselině chlorovodíkové. Další náplní této práce bylo porovnat vybrané odrůdy bezu černého z hlediska obsahu anthokyanů v různých částech plodů. Byla použita nová modifikace spektrofotometrického stanovení pH-diferenční metodou, u které byla ověřena linearita a přesnost stanovení. Dále byla sledována stabilita vzorků za daných podmínek. Byl pozorován úbytek obsahu anthokyanů, který byl menší než 10 %. Nejvyšší obsah anthokyanů byl stanoven u kultivaru Samyl, Samdal, nejnižší u odrůdy Sambu a bezu planého. Ačkoliv se zastoupení anthokyanů v jednotlivých částech plodu lišilo, u všech plodů byl obsah anthokyanů v exokarpu vždy vyšší než dužnině. Tento fakt je potřeba brát v úvahu při zpracování plodů pro farmaceutické a potravinářské účely. Klíčová slova: Sambucus nigra, Sambuci fructus, anthokyany
Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacognosy Candidate: Bc. Hana Studená Supervisor: Doc. RNDr. Jiřina Spilková, CSc. Consultant: RNDr. Anna Polášková Title of diploma thesis: Quality control of herbal drug Sambuci fructus from cultivated plants The main aim of this thesis was to verify the quality of elderberry fruits of the cultivars Sambo, Sambu, Samdal, Samyl and of the wild elderberry according to tests specified in the Czech Pharmacopoeia 2009 and the Czech Pharmaceutical Codex 1. Loss on drying, total ash, ash insoluble in hydrochloric acid were determined. Another aim of this thesis was to compare certain cultivars of elderberry according to the content of anthocyanins in different parts of the fruits. A new modification of the spectrophotometric analysis using the pH-differential method was applied and its linearity and accuracy verified. Further, stability of the samples under given conditions was studied. A loss of anthocyanins content was observed, which was lower than 10 percent. The highest amount of anthocyanins was found in the cultivars Samyl and Samdal, the lowest amount in Sambu and wild elderberry. Although the determined quantities of anthocyanins differed in various parts of the fruit, the amount of anthocyanins in exocarp was...