Rostliny jako zdroje kumarinů
Plants as source of coumarins
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/70559Identifikátory
SIS: 127831
Kolekce
- Kvalifikační práce [6673]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vytlačilová, Jitka
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Farmacie
Katedra / ústav / klinika
Katedra farmaceutické botaniky a ekologie
Datum obhajoby
25. 9. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
kumariny,biologická aktivitaUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmaceutické botaniky a ekologie Kandidát: Barbora Staszková Školitel: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Název diplomové práce: Rostliny jako zdroje kumarinů Rostliny představují zdroj širokého spektra látek zvaných sekundární metabolity. K těmto látkám se řadí také kumariny, deriváty laktonu o-hydroxyskořicové kyseliny. Nacházejí se v mnoha druzích rostlin. Typické jsou především pro čeledi Apiaceae, Rutaceae nebo Fabaceae. Mohou být produkovány také mikroorganismy. Vyznačují se množstvím účinků využitelných v terapii cévních, gastrointestinálních nebo infekčních onemocnění. Vlastnosti, využití a zdroje některých z nich jsou předmětem této diplomové práce. KLÍČOVÁ SLOVA: kumariny, sekundární metabolity, účinky
Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmaceutical botanic and ecology Candidate: Barbora Staszková Supervisor: PharmDr. Jana Karlíčková, Ph.D. Title of Thesis: Plants as source of coumarins Plants are source of a wide range of substances called secondary metabolites. These substances include also coumarins, derivatives of a lactone of o-hydroxycinnamic acid. They are found in many plant species and are specific especially for the family Apiaceae, Rutaceae or Fabaceae. They can be produced by some microorganisms. They have many effects in the treatment of vascular, gastrointestinal or infectious diseases. Properties, uses and sources some of these are the subject of this diploma thesis. KEYWORDS: coumarins, secondary metabolites, effects