Měď-chelatační vlastnosti isoflavonoidů
Copper-chelating properties of isoflavonoids
rigorous thesis (RECOGNIZED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/80199Identifiers
Study Information System: 167805
Collections
- Kvalifikační práce [6717]
Author
Advisor
Referee
Spilková, Jiřina
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmacology and Toxicology
Date of defense
19. 2. 2016
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Recognized
Keywords (Czech)
měď, chelatace, isoflavonoidKeywords (English)
copper, chelation, isoflavonoidUniverzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra farmakologie a toxikologie Studentka: Veronika Horňasová Školitel: Doc. PharmDr. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Název diplomové práce: Měď-chelatační vlastnosti isoflavonoidů Měď je esenciální stopový prvek, který má pro náš organismus zásadní roli. Podílí se na mnoha fyziologických procesech. Na druhé straně, volná měď může být pro organismus toxická, proto musí být homeostáza mědi pečlivě regulována. Chelátory mědi představují slibnou součást léčebných strategií nejen u absolutního, ale také u relativního (lokálního) nadbytku mědi. Speciálně látky, u kterých se očekává nízký potenciál nežádoucích účinků, jako jsou isoflavonoidy, by mohly najít uplatnění nejen u Wilsonovy choroby, ale i v terapii neurodegenerativních nebo nádorových onemocnění. Isoflavonoidy patří do jedné z podtříd flavonoidů. Mají poměrně rozsáhlé biologické účinky - protizánětlivé, antioxidační, kardio- a neuroprotektivní i protinádorové. V této diplomové práci byly otestovány chelatační vlastnosti dostupné skupiny deseti isoflavonoidů pomocí dvou indikátorů - hematoxylinu a bathocuproinu. Ke stanovení chelatačních vlastností bylo použito spektrofotometrické měření, které je ověřenou a rychlou metodou. Ze všech testovaných látek prokázaly chelataci měďnatých...
Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Pharmacology & Toxicology Student: Veronika Horňasová Supervisor: Assoc. Prof. Přemysl Mladěnka, Ph.D. Title of diploma thesis: Copper-chelating properties of isoflavonoids Copper is an essential trace element that plays a crucial role in our organism. It is involved in many physiological processes. On the other hand, free copper may be toxic for the organism and therefore copper homeostasis must be carefully controlled. Copper chelators represent a promising component of therapeutic strategies not only in absolute but also in relative (local) excess of copper. Especially substances which are expected to have a lower risk for side effects, such as isoflavones, may be beneficial in the treatment of Wilson's disease as well as neurodegenerative diseases or cancer. Isoflavones belong to one of the subclasses of flavonoids. Their biological effects are quite large - anti-inflammatory, antioxidant, cardio- and neuroprotective and anti-tumor. In this diploma thesis chelating properties of a group of ten isoflavones were tested by two indicators - hematoxylin and bathocuproin. In order to determine the chelating properties, a spectrophotometric measurement was used. It is a precise and rapid method. From the tested compounds,...