Mapování aplikace jídelníčků pro klienty s virovou hepatitidou C ve vybraných terapeutických komunitách pro závislé na návykových látkách v České republice
Mapping of application of menus for clients with hepatitis C in selected therapeutic communities for drug users in the Czech Republic
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/81452Identifikátory
SIS: 163676
Kolekce
- Kvalifikační práce [4587]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Starnovská, Tamara
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
Klinika adiktologie 1.LF UK a VFN v Praze
Datum obhajoby
12. 1. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Virová hepatitida C, terapeutická komunita, dieta, uživatel drogKlíčová slova (anglicky)
Virus hepatitis C, therapeutic community, diet, drug userVÝCHODISKA: Studie prováděné jak v České republice, tak v zahraničí zjistily, že virová hepatitida typu C se nejvíce šíří mezi injekčními uživateli drog. Odborná literatura se kromě rozvoje a farmakoterapie této nemoci zabývá také tím, jak by se jedinec s VHC měl stravovat. Doporučuje tak jednotlivé potraviny a způsob přípravy, které by měl jedinec dodržovat. Zahraniční studie prokázaly, že v léčbě má nutriční poradenství vliv na celkový proces léčby jedince závislého na návykových látkách. CÍLE: Cílem výzkumu bylo zjistit, zdali terapeutické komunity umožňují speciální stravování klientům s VHC. Důležité bylo vědět, jakým způsobem umožňují speciální stravování, jaké postupy a suroviny používají. Následně byly jídelníčky jednotlivých komunit vyhodnocené z hlediska přísunu energie, bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny. METODY: Proces získání dat probíhal přes emailovou a telefonní komunikaci s jednotlivými komunitami. Základem výzkumu byly týdenní jídelníčky jednotlivých zařízení, které byly propočítány z hlediska nutričního složení. Suroviny byly nakonec zadány do programu Kalorické tabulky, který vyhodnotil množství základních živin v daných pokrmech. VÝSLEDKY:Pouze 3 TK měly speciálně upravený jídelníček pro klienty s VHC. 9 komunit se ale snažilo dietní doporučení do přípravy jídla pro tento typ...
BACKGROUND: Studies which were realized in the Czech Republic and also abroad found that hepatitis C is spreading among injection drug users. Literature wrote how would a person with HCV should eat in addition to development and pharmacotherapy of this disease. Literature recommends which food stuff is good for HCV person, how to prepare meal. Foreign studies have shown that nutrition counseling is good for whole process of treatment for addicted people. AIMS: The main aim of this research was to find if therapeutic communities for drug users had a special menu for clients with HCV. It was important to know how to enable the special boarding, which processes and food stuff were used. Subsequently menus of each community were evaluated in terms of supply energy, proteins, carbohydrates, fat and fieber. METHODS: The process of obtaining the data was conducted via email and telephone communications with each of the therapeutic community. The base of the research was one week menu from each community. Menus were evaluated in terms of nutritional composition. Food stuff were finally entered into the program Kalorické tabulky, which assed the amount of the basic nutrients in the meals. RESULTS: Special menu for people with HCV had only 3 communities. The other communities tried to include the dietary...