Laktózová intolerance a její dietní řešení
Lactose intolerance and diet solution
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/82496Identifiers
Study Information System: 172010
Collections
- Kvalifikační práce [4587]
Author
Advisor
Referee
El-Lababidi, Nabil
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
9. 6. 2016
Publisher
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
laktóza, laktáza, laktózová intolerance, bezlaktózová dieta, mlékoKeywords (English)
lactose, lactase, lactose intolerance, lactose-free diet, milkBakalářská práce se zabývá laktózovou intolerancí a jejím dietním řešením. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou část. Teoretická část charakterizuje laktózovou intoleranci, popsána je například patofyziologie, výskyt, klinický obraz, diagnostika, komplikace, terapie a také je zde věnována kapitola mléku a jeho význam především pro děti. Velká část teoretické části je věnována dietnímu řešení. Je zde popsána tolerance laktózy, základní principy diety nízkolaktózové a bezlaktózové, přehledně v tabulkách je uveden obsah laktózy v mléčných výrobcích i informace o skryté laktóze. Také je popsán výběr potravin, které lze konzumovat při laktózové intoleranci - potraviny přirozeně neobsahující laktózu, potraviny se sníženým obsahem laktózy a bezlaktózové a alternativní potraviny. Součástí teoretické části jsou i výživová doporučení v rámci laktózové intolerance. Praktická část se zabývá informovaností laické veřejnosti o laktózové intoleranci. Cílem bylo zjistit, zda respondenti znají základní charakteristiku onemocnění, možnosti stravování při laktózové intoleranci, komplikace spojené s tímto onemocněním a také zda konzumují mléko a mléčné výrobky. Výsledky byly zjišťovány kvantitativním výzkumem pomocí dotazníku. Zjistila jsem, že respondenti znají charakteristiku a komplikace...
This bachelor thesis deals with lactose intolerance and dietary solutions. The work is divided into a theoretical and practical part. The theoretical part describes lactose intolerance, for example pathophysiology, incidence, clinical presentation, diagnosis, complications and treatment. The importance of drinking milk for children is explained in the chapter called Milk. The theoretical part is mainly devoted to dietary solutions. Lactose tolerance and principles of a low- lactose diet and lactose-free diet are described there. The table below contains an overview of common dairy products, including their hidden lactose value. Food which should be eatten, if lactose intolerance appears is described in the food section. This section is divided into naturally lactose free, reduced lactose and lactose free and alternative foods. The theoretical part also includes nutrition recommendations in cases of lactose intolerance. The practical part is about public knowledge of lactose intolerance. The aim was to determine if the respondents were familiar with the basic characteristics of the disease, with dining options for people with lactose intolerance, complications associated with the disease and whether they consume milk and dairy products or not. The result was obtained by quantitative research using...