Vliv nízkocholesterolové diety na parametry lipidogramu u pacientů s hypercholesterolémií
Effect of low-cholesterol diet on lipid parameters in patients with hypercholesterolemia
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/82502Identifiers
Study Information System: 172048
Collections
- Kvalifikační práce [4587]
Author
Advisor
Referee
Šnejdrlová, Michaela
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
6. 6. 2016
Publisher
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Cholesterol - lipidogram - HDL - LDL - dieta - hypercholestrolemie - dyslipidemie - dieta s omezením tuků - lipoproteiny - výživa - kardiovaskulární onemocnění - aterosklerózaKeywords (English)
Cholesterol - lipid parameters - HDL - LDL - diet - hypercholesterolemia - dyslipidemia - diet with reduced fat intake - lipoproteins - nutrition - cardiovascular diseases - atherosclerosisTato práce se ve své teoretické části zaměřuje na popis funkce tuků, především pak cholesterolu, v lidském těle. Přibližuje jednotlivé formy dyslipidemií, které významnou měrou ovlivňují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Jsou zde představeny jak možnosti farmakologické léčby, tak především režimová opatření, která by měla každou úspěšnou léčbu dyslipidemií provázet. Důraz je kladen na dietní opatření, která mohou významným dílem ovlivnit příjem tuků každého člověka. Nízkocholesterolová dieta jako taková již dnes není doporučována, a to z toho důvodu, že samotné omezení cholesterolu nevede k hypocholesterolemii. Pacienti s dyslipidemií musí dodržovat dietu s omezením tuků, a právě účinek této diety na hodnoty lipidogramu je předmětem této práce. V krátkosti se dotkneme i tématu aterosklerózy, jakožto důsledku zvýšené hladiny krevních tuků. Praktická část je pak věnována výzkumu, který proběhl na kontrolní skupině pacientů v Centru preventivní kardiologie 3. Interní kliniky VFN a 1. LF UK. Díky jejich sledování před a po nasazení režimových opatření včetně diety jsme schopni v závěru této práce posoudit, zda má dieta s omezením tuků prokazatelný vliv na parametry lipidogramu pacienta. Klíčová slova: Cholesterol - lipidogram - HDL - LDL - dieta - hypercholestrolemie - dyslipidemie - dieta...
This thesis focuses in its theoretical part onto description of human lipid functions, and on cholesterol mainly. It zooms on different types of dyslipidemia, which as a significant factor influence the risk of cardiovascular disease. There are introduced possibilities of pharmacology treatment, as well as regime changes, which should go along with every attempt of successful therapy of dyslipidemia. The emphasis is on diet, which can in high level influence the amount of fat intake. Low-cholesterol diet by itself is no longer recommended as it was proved that limitation of cholesterol only does not lead to hypocholesterolemia. Patients with dyslipidemia have to follow diet with reduced fat intake; the impact of this diet on lipid parameters is subject of this thesis. Shortly we also touch the topic of atherosclerosis as a consequence of increased levels of blood lipids. Practical part is devoted to research that took place with control group of patients in Center of preventive cardiology of 3rd Medical Clinic of General University Hospital and 1st Faculty of Medicine of Charles University. Thanks to patients' observation before and after regime changes including diet we are able to evaluate by the end of this thesis whether diet with reduced fat intake has demonstrable effect on patient's lipid...