Studium sypného a konsolidačního chování laktosy.
Study of flow and consolidation behaviour of lactose.
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/85459Identifiers
Study Information System: 168641
Collections
- Kvalifikační práce [6674]
Author
Advisor
Referee
Mužíková, Jitka
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Pharmaceutical Technology
Date of defense
2. 6. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
prášky, sypnost, fraktalitaKeywords (English)
powder, flowability, fractalsUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra: Katedra farmaceutické technologie Školitel: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D Posluchač: Kristýna Kýhosová Název diplomové práce: Studium sypného a konsolidačního chování laktosy V této práci bylo studováno sypné a konsolidační chování tří druhů laktosy, které se liší metodou výroby (krystalizace, mletí, sprejové sušení). Distribuce velikosti částic byla charakterizována pomocí sítové analýzy. Byla hodnocena sypná a setřesná hustota, sypný úhel, rychlost sypání otvorem násypky a pravá hustota pomocí heliového pyknometru. Ze získaných hodnot byla určena porozita prášku. Pro hodnocení průběhu konsolidace byl použit exponenciální matematický model, který umožnil výpočet hodnoty N1/2 vyjadřující počet sklepnutí nutných k redukci objemu vrstvy prášku na polovinu. Zjištěné hodnoty pro laktosy byly v rozmezí 3-5,8.
Charles University, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of: Department of Pharmaceutical Technology Consultant: doc. PharmDr. Zdeňka Šklubalová, Ph.D Student: Kristýna Kýhosová Title of Thesis: Study of flow and consolidation behaviour of lactose This diploma thesis studies flow and consolidation behaviour of three types of lactose, which differed in the methode of manufacture (crystalization, milling, spray drying). Particle size distribution was characterized by the sieve analysis. The bulk and tapped density, the angle of repose, the flow rate through an orifice of the hopper and true density measured by helium pycnometer were evaluated. The volume changes of powder bed and porosity during consolidation in the relationship on gravitational tapping were studied. To describe the consolidation process, the exponentional mathematical model was used, which made possible to calculate N1/2, that shows the number of taps needed to reach one half of the powder volume reduction. The values noted for lactose were in the range of 3-5.8.