Superpotraviny - proč je zvolit ve výživě?
Superfoods - why choose them in nutrition?
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/90311Identifiers
Study Information System: 184614
Collections
- Kvalifikační práce [4587]
Author
Advisor
Referee
Pejšová, Hana
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Dietitian with Specialization
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
4. 9. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
superpotraviny, chia, goji, kustovniceKeywords (English)
superfoods, chia, goji, lyciumTato práce shrnuje informace o Šalvěji hispánské, známé jako chia a Kustovnici cizí/čínské, známé jako Goji, jež jsou rostlinami, které poskytují semena a plody užívané jako superpotraviny. Teoretická část práce je rozdělena na obecný popis, obsahové látky, účinky na zdraví, historii používání těchto rostlin a přehled studií s jejich použitím. Studie jsou zaměřené na zkoumání antioxidačních účinků, protirakovinových účinků, vlivu použití těchto superpotravin na metabolismus a onemocnění a dále pak studie zaměřené na použití těchto superpotravin v běžných potravinách. Praktická část práce se zaměřila na výzkum povědomí o superpotravinách mezi populací a mírou jejich užívání. Z výsledků vyšlo, že povědomost o superpotravinách, včetně chia a Goji, je na dobré úrovni, stejně tak míra užívání superpotravin v populaci. Chia a Goji jsou dle výsledků aktuálně nejvíce užívanými superpotravinami. Necelá třetina respondentů pak pozoruje pozitivní efekty užívání superpotravin. Tato práce předkládá informace možným konzumentům, proč by měly být superpotraviny zařazeny do stravy.
This thesis summarize information about Salvia hispanica, known as Chia and Lycium barbarum/chinense, known as Goji, which are plants that provide seeds and fruits used as superfoods. The theoretical part of the thesis is divided into a general description, content substances, health effects, history of use of these plants and an overview of studies with their use. Studies are focused on the study of antioxidant effects, anti-cancer effects, the influence of use superfoods on metabolism and diseases, and studies on the use of these superfoods in common foods. The practical part of the thesis focused on knowledge into superfoods among the population and the rate of their use. The results show that knowledge about superfoods, including chia and Goji, is good, as well as the use of superfoods in the population. Chia and Goji are currently the most widely used superfoods. Less than a third of respondents observe the positive effects of using superfoods. This thesis presents information to potential consumers why they should include superfoods in the diet.