Komparace výživy ve vybraných zemích světa
The Comparison of Nutrition in Selected Countries of the World
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/90313Identifiers
Study Information System: 184818
Collections
- Kvalifikační práce [4587]
Author
Advisor
Referee
Pejšová, Hana
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
5. 9. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
výživa, malnutrice, výživová doporučení, vyspělé země, rozvojové zeměKeywords (English)
nutrition, malnutrition, nutrition recommendations, developed countries, developing countriesTato bakalářská práce se zabývá výživou ve vybraných vyspělých a rozvojových zemích, vystihuje její vývoj od roku 2000 po současnost. Lidé po celém světě jsou ohroženi malnutricí, jedni z důvodu přebytku, druzí z důvodu nedostatku. V teoretické části je charakteristika výživy a malnutrice. V praktické části je srovnání zvlášť zemí vyspělých a zemí rozvojových z hlediska příjmu jednotlivých živin, potravin a výskytu malnutrice. Z výsledků je zřejmé, že ve sledovaných zemích nebyl stav výživy dobrý, pouze v Japonsku se blížil ideálnímu stavu. Klíčová slova výživa, malnutrice, výživová doporučení, vyspělé země, rozvojové země
This bachelor's thesis focuses on nutrition in selected developed and developing countries, it describes its development from 2000 to present. People around the world are at risk of malnutrition, one because of surplus, the other one because of deficiency. There is a characteristic of nutrition and malnutrition in the theoretical part of the thesis. There is a comparison in terms of intake essential nutrients, food and occurrence of malnutrtion in the practical part. Based on the obtained indicators, it was found that the nutrition status in none of the observed countries was good, but it was approaching to an ideal status in Japan. Key words nutrition, malnutrition, nutrition recommendations, developed countries, developing countries