Dětská obezita a její léčba v lázeňském prostředí
Childhood obesity and treatment of childhood obesity in the spa
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/90338Identifiers
Study Information System: 184682
Collections
- Kvalifikační práce [4587]
Author
Advisor
Referee
Bušová, Milena
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Dietitian with Specialization
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
4. 9. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
dětská obezita, lázeňská léčba obezity, výživové zvyklosti dětíKeywords (English)
child obesity, spa treatment of obesity, nutritional habits of childrenCílem práce bylo zjistit, zda jsou pacienti trpící obezitou v rámci léčebného redukčního pobytu v lázních Bludov dostatečně edukováni v oblasti složení potravin. Dále zjistit, zda má konzumace jídla ve společnosti rodiny vliv na hodnotu percentilu u dětí, a zda se liší frekvence zařazování snídaní a svačin u dětí s optimální váhou a dětí, které trpí nadváhou nebo obezitou. Metodika: Praktická část této práce je založena na dotazníkovém šetření. Dotazníky vyplnilo celkem 210 respondentů. Žáci základních škol zodpověděli 104 dotazníků a pacienti z lázní 106 dotazníků. Žáci základních škol byli ve věku 14 - 16 let, jejich dotazníky byly roztříděny do skupin dle hodnot percentilu na skupinu pod 90. percentil a nad 90. percentil, dle věku a vypočteného BMI. Pacienti z lázní byli ve věku 7 - 18 let a všichni spadali do skupiny nad 97. percentil, jejich dotazníky však bylo třeba roztřídit dle věku, a to do skupiny 7 - 14 let (mladší a starší školní věk), 15 - 18 let (adolescence) a dále byla vytvořena skupina ve věku 14 - 16 let, aby bylo možné ji porovnat se skupinou respondentů ze základních škol. Výsledky byly zaneseny do grafů a vzájemně porovnávány. Výsledky: Vyhodnocení dotazníkového šetření ukázalo, že pacienti lázní na léčbu dětské obezity v Bludově nejsou dostatečně edukováni v oblasti složení...
The objective of this study was to find out if patiens with obesity were adequately educated in the area of the food composition since they were staying at Bludov Spa for the therapeutic program. In addition, determine whether family food consumption affects the percentile value of children, and whether frequency of breakfast and snack classification in children with optimal weight and children with overweight or obesity is different. Methodology: The practical part of this work is based on a questionnaires survey. The questionnaires were filled by 210 respondent in total. Pupils from primary school answered 104 questionnaires and patiens from the spa filled 106 questionnaires. Pupils from primary school were aged between 14 - 16 years, thein questionnaires were categorized according to percentile values per group below 90th percentile and above 90th percentile, based on age and calculated BMI. The patiens at the spa were aged between 7 - 18 years and all were in the group over the 97th percentile, but then question naires had to be categorized by age, in the 7 - 14 age group (younger and older schoolage), 15-18 years (adolescence), also a group aged 14 - 16 years was created to compareit with a group from the spa. There sults were plotted and compared to each other. Results: The evaluation of the...