Výživa u dětí s chronickým kožním onemocněním
Nutrition in children with chronic skin disease
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/90813Identifikátory
SIS: 184817
Kolekce
- Kvalifikační práce [4587]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Matoulek, Martin
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
11. 9. 2017
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
výživa, dítě, atopický ekzém, potravinová alergie, dietaKlíčová slova (anglicky)
nutrition, child, atopic eczema, food allergy, diet1 Děti a chronicky nemocní jsou dvě skupiny osob se specifickými nároky na skladbu stravy. Proto v případě, kdy pacient spadá do obou těchto skupin zároveň, může být velmi obtížné stanovit pro něj vhodný výživový plán a stanovit doporučenou skladbu stravy. Cílem této práce je popsat specifika a požadavky na nutriční péči o chronicky nemocné děti s kožním onemocněním. Zejména se tato práce zaměřuje na výživu dětí s atopickým ekzémem. V praktické části práce bylo zkoumáno, jak jsou v praxi dodržována klíčová zjištění výzkumů a doporučení České pediatrické společnosti a jak je zajišťována edukace pacientů o dietě spojené s atopickým ekzémem. Závěry výzkumů a doporučení České pediatrické společnosti ohledně výlučného kojení minimálně do ukončeného 4. měsíce byly u zkoumaného vzorku ve většině (85 %) případů dodržovány. Doporučení ohledně zavádění příkrmů okolo 6 měsíců bylo u zkoumaného vzorku pacientů rovněž převážně dodržováno - později než v 6 měsících byly příkrmy zaváděny u 23 % pacientů. Doporučení ve vztahu k vylučování potravin pouze v případě prokázané alergie ve většině případů nebylo dodržováno. U 86 % pacientů bylo eliminováno 3-6 potravin. U 62 % pacientů přitom byly 3-4 potraviny vyloučeny bez vazby na prokázanou alergii a celkově bylo 86 % případů eliminovaných potravin z jídelníčku pacienta...
1 Children and chronically ill are two groups of people with specific dietary requirements. Therefore, if the patient falls into both groups at the same time, it can be very difficult to determine a suitable nutritional plan for him/her and to determine the recommended diet. The aim of this thesis is to describe basic specifics and requirements for nutritional care for chronically ill children with skin diseases. In particular, this thesis focuses on the nutrition of children with atopic eczema. In the practical part of the thesis it was investigated how key findings of current research and recommendations of the Czech Paediatric Society are followed in practice and how the education of the patients related to atopic eczema is ensured. The conclusions of research and recommendations of the Czech Paediatric Society on exclusive breastfeeding lasting at least until the end of the 4th month have been respected in the majority of cases (85 %). Recommendations on the introduction of solid food around 6 months of age were also largely observed in the sample of patients studied - solid food was introduced later than in 6 months later in 23% of patients. Recommendations regarding elimination of food limited to proven allergens was mostly not respected. In 86% of patients 3-6 foods were eliminated. In 62% of...