Vinohradnictví a vinařství z pohledu práva.
Viniculture and wine production from the legal point of view
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/94760Identifiers
Study Information System: 171475
Collections
- Kvalifikační práce [13759]
Author
Advisor
Referee
Franková, Martina
Faculty / Institute
Faculty of Law
Discipline
Law
Department
Department of Environmental Law
Date of defense
29. 1. 2018
Publisher
Univerzita Karlova, Právnická fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
vinařství, vinohradnictví, právo životního prostředíKeywords (English)
Viniculture, Winemaking, Environmental lawVinohradnictví a vinařství z pohledu práva 2018 Vinohradnictví a vinařství z pohledu práva Abstrakt Diplomová práce se zabývá právní úpravou vinohradnictví a vinařství na území České republiky a klade si za cíl poskytnout čtenářům ucelený přehled o právních normách upravujících tuto oblast. S ohledem na zařazení právní úpravy vinohradnictví a vinařství do oblasti práva životního prostředí je v práci věnována pozornost vztahu této činnosti k životnímu prostředí, ale také dalším oblastem práva, které se na tuto oblast činnosti vztahují. Důraz je kladen především na platnou právní úpravu vinohradnictví a vinařství obsaženou v zákoně č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a změně některých souvisejících zákonů. Práce je členěna do 7 kapitol. V první kapitole je čtenář seznámen s vývojem právní úpravy vinohradnictví a vinařství na našem území od jeho počátků až do 90. let 20. století. V druhé kapitole se diplomantka zabývá postavením vinohradnického a vinařského práva v systému práva České republiky. S ohledem na charakter této činnosti lze vinohradnictví a vinařství zařadit do oblasti zemědělského práva, které je tvořeno právními předpisy z více oblastí a prolíná se zde soukromoprávní i veřejnoprávní úprava. Třetí kapitola je věnována pramenům právní úpravy a to jak mezinárodním a unijním pramenů, tak...
Vinohradnictví a vinařství z pohledu práva 2018 Viniculture and wine production from the legal point of view Abstract This thesis focuses on the existing legal regulation of viticulture and winemaking in the Czech Republic and aims to provide a comprehensive overview of the related legal norms. As the legal regulation of viticulture and winemaking is part of environmental law, the thesis focuses both on the relation of this activity to the environment, and on its relation to other relevant areas of law. A particular focus is put on Act No. 321/2004 Coll. on viticulture and winemaking, the main legal regulation in this area of interest, but also on other laws, which provide subsections of viticulture and winemaking activities. The thesis is subdivided into 7 chapters. The first chapter focuses on the historical development of the legal regulation of viticulture and winemaking in the Czech Republic since its beginnings until the 1990s. The second chapter deals with the position of viticulture and winemaking within the Law of the Czech Republic. Due to the nature of viticulture and winemaking, this activity can be considered part of agricultural law, which consists of legal regulations from multiple areas including both private and public law legal regulations. The third chapter is devoted to the sources of...