Celiakie - co o ní ví mladí lidé
Celiac disease - what young people know about it
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/101379Identifikátory
SIS: 186488
Kolekce
- Kvalifikační práce [6673]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Kudláčková, Zděnka
Fakulta / součást
Farmaceutická fakulta v Hradci Králové
Obor
Zdravotní laborant
Katedra / ústav / klinika
Katedra biologických a lékařských věd
Datum obhajoby
10. 9. 2018
Nakladatel
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Tato práce se zabývá autoimunitním onemocnění zvaným celiakie. Její součástí je dotazník konstruovaný formou testu, na který odpovědělo 501 mladých lidí ve věku 15 - 26 let pomocí sociálních sítí. Studie si kladla hned několik cílů. Hlavním cílem bylo zjistit, do jaké míry je známa nemoc celiakie. Dále pak kolik lidí dodržuje BZLD a za jakým účelem, zvýšit informovanost o celiakii a bezlepkové dietě a vyvrátit některé mýty o celiakii a lepku. Z výsledků je patrné, že informovanost mladých lidí o této nemoci je nadprůměrná, i když se jednalo hlavně o zdravé jedince. Příčinou dodržování bezlepkové diety jsou převážně zdravotní problémy. Pouze malé procento dotazovaných ji drží za účelem redukce váhy. Většina nemá důvod ji dodržet vůbec. Rozšíření informací o této nemoci bylo zajištěno sdílením informačního letáčku na sociálních sítích či možností nahlédnout na správné odpovědi v testu. Jednotlivé mýty byly vysvětleny pod otázkami v dotazníku. Celiakie je nemoc, která se velmi špatně diagnostikuje. Příznaky se často liší, někdy se nemusí projevit vůbec. Proto hrozí riziko, že tato nemoc nebude rozpoznána včas. Rozšířením základních informací mezi co největší počet lidí, má pomoci urychlit případnou diagnózu celiakie. Klíčová slova: celiakie, celiakální sprue, intolerance lepku, lepek, gliadin,...
This thesis deals with autoimmune diseases called celiac disease. It includes a questionnaire designed to match young people aged 15-26 years using social networks. The study placed several goals. The main goal was to determine to what extent celiac disease is known. Next, how many people adhere to BZLD (gluten free diet) and for what purpose, raise awareness of celiac disease and gluten free diet and refute some of the myths about celiac and gluten. The results show that young people's awareness of the disease is above average, even though they were mostly healthy individuals. The cause of adherence to gluten free diets are mostly health problems. Only a small percentage of the interviewees hold it in order to reduce the weight. Most have no reason to hold it at all. The extension of information on this disease was ensured by sharing the information leaflet on social networks or the possibility to look at the correct answers in the test. Concurrent myths were explained under questions in the questionnaire. Celiac disease is an illness that is very poorly diagnosed. Symptoms often vary, sometimes they may not show up at all. Therefore, there is a risk that this disease will not be recognized in a timely manner. By widening the basic information among as many people as possible, it should help...