Zobrazit minimální záznam

Celiac disease - what young people know about it
dc.contributor.advisorJílek, Petr
dc.creatorJanků, Aneta
dc.date.accessioned2018-10-01T12:18:40Z
dc.date.available2018-10-01T12:18:40Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/101379
dc.description.abstractThis thesis deals with autoimmune diseases called celiac disease. It includes a questionnaire designed to match young people aged 15-26 years using social networks. The study placed several goals. The main goal was to determine to what extent celiac disease is known. Next, how many people adhere to BZLD (gluten free diet) and for what purpose, raise awareness of celiac disease and gluten free diet and refute some of the myths about celiac and gluten. The results show that young people's awareness of the disease is above average, even though they were mostly healthy individuals. The cause of adherence to gluten free diets are mostly health problems. Only a small percentage of the interviewees hold it in order to reduce the weight. Most have no reason to hold it at all. The extension of information on this disease was ensured by sharing the information leaflet on social networks or the possibility to look at the correct answers in the test. Concurrent myths were explained under questions in the questionnaire. Celiac disease is an illness that is very poorly diagnosed. Symptoms often vary, sometimes they may not show up at all. Therefore, there is a risk that this disease will not be recognized in a timely manner. By widening the basic information among as many people as possible, it should help...en_US
dc.description.abstractTato práce se zabývá autoimunitním onemocnění zvaným celiakie. Její součástí je dotazník konstruovaný formou testu, na který odpovědělo 501 mladých lidí ve věku 15 - 26 let pomocí sociálních sítí. Studie si kladla hned několik cílů. Hlavním cílem bylo zjistit, do jaké míry je známa nemoc celiakie. Dále pak kolik lidí dodržuje BZLD a za jakým účelem, zvýšit informovanost o celiakii a bezlepkové dietě a vyvrátit některé mýty o celiakii a lepku. Z výsledků je patrné, že informovanost mladých lidí o této nemoci je nadprůměrná, i když se jednalo hlavně o zdravé jedince. Příčinou dodržování bezlepkové diety jsou převážně zdravotní problémy. Pouze malé procento dotazovaných ji drží za účelem redukce váhy. Většina nemá důvod ji dodržet vůbec. Rozšíření informací o této nemoci bylo zajištěno sdílením informačního letáčku na sociálních sítích či možností nahlédnout na správné odpovědi v testu. Jednotlivé mýty byly vysvětleny pod otázkami v dotazníku. Celiakie je nemoc, která se velmi špatně diagnostikuje. Příznaky se často liší, někdy se nemusí projevit vůbec. Proto hrozí riziko, že tato nemoc nebude rozpoznána včas. Rozšířením základních informací mezi co největší počet lidí, má pomoci urychlit případnou diagnózu celiakie. Klíčová slova: celiakie, celiakální sprue, intolerance lepku, lepek, gliadin,...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleCeliakie - co o ní ví mladí lidécs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-09-10
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.identifier.repId186488
dc.title.translatedCeliac disease - what young people know about iten_US
dc.contributor.refereeKudláčková, Zděnka
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMedical Laboratory Technicianen_US
thesis.degree.disciplineZdravotní laborantcs_CZ
thesis.degree.programZdravotnická bioanalytikacs_CZ
thesis.degree.programHealthcare bioanalyticsen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csZdravotní laborantcs_CZ
uk.degree-discipline.enMedical Laboratory Technicianen_US
uk.degree-program.csZdravotnická bioanalytikacs_CZ
uk.degree-program.enHealthcare bioanalyticsen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato práce se zabývá autoimunitním onemocnění zvaným celiakie. Její součástí je dotazník konstruovaný formou testu, na který odpovědělo 501 mladých lidí ve věku 15 - 26 let pomocí sociálních sítí. Studie si kladla hned několik cílů. Hlavním cílem bylo zjistit, do jaké míry je známa nemoc celiakie. Dále pak kolik lidí dodržuje BZLD a za jakým účelem, zvýšit informovanost o celiakii a bezlepkové dietě a vyvrátit některé mýty o celiakii a lepku. Z výsledků je patrné, že informovanost mladých lidí o této nemoci je nadprůměrná, i když se jednalo hlavně o zdravé jedince. Příčinou dodržování bezlepkové diety jsou převážně zdravotní problémy. Pouze malé procento dotazovaných ji drží za účelem redukce váhy. Většina nemá důvod ji dodržet vůbec. Rozšíření informací o této nemoci bylo zajištěno sdílením informačního letáčku na sociálních sítích či možností nahlédnout na správné odpovědi v testu. Jednotlivé mýty byly vysvětleny pod otázkami v dotazníku. Celiakie je nemoc, která se velmi špatně diagnostikuje. Příznaky se často liší, někdy se nemusí projevit vůbec. Proto hrozí riziko, že tato nemoc nebude rozpoznána včas. Rozšířením základních informací mezi co největší počet lidí, má pomoci urychlit případnou diagnózu celiakie. Klíčová slova: celiakie, celiakální sprue, intolerance lepku, lepek, gliadin,...cs_CZ
uk.abstract.enThis thesis deals with autoimmune diseases called celiac disease. It includes a questionnaire designed to match young people aged 15-26 years using social networks. The study placed several goals. The main goal was to determine to what extent celiac disease is known. Next, how many people adhere to BZLD (gluten free diet) and for what purpose, raise awareness of celiac disease and gluten free diet and refute some of the myths about celiac and gluten. The results show that young people's awareness of the disease is above average, even though they were mostly healthy individuals. The cause of adherence to gluten free diets are mostly health problems. Only a small percentage of the interviewees hold it in order to reduce the weight. Most have no reason to hold it at all. The extension of information on this disease was ensured by sharing the information leaflet on social networks or the possibility to look at the correct answers in the test. Concurrent myths were explained under questions in the questionnaire. Celiac disease is an illness that is very poorly diagnosed. Symptoms often vary, sometimes they may not show up at all. Therefore, there is a risk that this disease will not be recognized in a timely manner. By widening the basic information among as many people as possible, it should help...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
thesis.grade.code2


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV