Identifikace proteinů z bakteriálních acetonitrilových extraktů hmotnostní spektrometrii
Identifikation of proteins of bacterial acetonitrile extracts by mass spectrometry.
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/10741Identifiers
Study Information System: 17679
Collections
- Kvalifikační práce [6650]
Author
Advisor
Referee
Pávková, Ivona
Faculty / Institute
Faculty of Pharmacy in Hradec Králové
Discipline
Pharmacy
Department
Department of Biological and Medical Sciences
Date of defense
4. 6. 2007
Publisher
Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
SOUHRN V diplomové práci nazvané "Identifikace proteinů acetonitrilových extraktů hmotnostní spektrometrií" byla provedena detekce a identifikace biologického agens, intracelulární bakterie Coxiella burnetii. Detekce a identifikace proteinů byla provedena pomocí různých proteomických přístupů založených na kombinaci separačních technik (2D elektoforéza nebo HPLC) s hmotnostní spektrometrií. Pro rychlou detekci bakterie Coxilla burnetii byla nejvhodnější analýza bakteriálního acetonitrilového extraktu měřená na hmotnostním spektrometru MALDI-TOF v lineárním módu. Ostatní proteomické přístupy poskytly reprodukovatelné výsledky vedoucí k identifikaci 6 proteinů: chaperonový DnaK (heat shock 70 K protein), chaperoninový 60 K (GroEL protein, heat shock protein B), DnaJ protein (mucoidy activation protein muc Z), elongační faktor Ts (EF-Ts), ribozomální protein L7/L12 a chaperoninový 10 K (GroES protein, heat shock protein A).
The main goal of diploma paper entitled: "Mass spectrometry identification of bacterial proteins obtained from acetonitrile extracts" was detection and identification of biological agents, intracellular bacteria Coxiella burnetii. Different proteomic approaches combining separation technology (2D electrophoresis or HPLC) with mass spectrometry analysis, provide sufficient capabilities for detection and identification of proteins. Analyses of bacterial acetonitrile extract in linear mod by MALDI-TOF mass spectrometer were suitable for rapid detection of Coxiella burnetii. Other proteomic approaches (in gel or gel free methods) offered reproducible identification of 6 proteins: chaperone DnaK (heat shock 70 K protein), chaperonin 60 K (GroEL protein, heat shock protein B), DnaJ protein (mucoidy activation protein muc Z), elongation factor Ts (EF-Ts), ribosomal protein L7/L12, and chaperonine 10 K (GroES protein, heat shock protein A).