dc.contributor.advisor | Kudláčková, Zděnka | |
dc.creator | Pávková, Jana | |
dc.date.accessioned | 2017-04-04T11:18:29Z | |
dc.date.available | 2017-04-04T11:18:29Z | |
dc.date.issued | 2007 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/10751 | |
dc.description.abstract | Autor: Jana Pávková Název diplomové práce: Zkřížená potravinová alergie u pylových alergiků Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Studijní obor: Farmacie Cíl: V této diplomové práci jsme prostřednictvím dotazníkové studie zjišťovali prevalenci potravinové alergie u pylových alergiků, nejčastěji alergizující potraviny a souvislost potravinové alergie s alergií na sezónní pyly. Při hodnocení jsme použili relativní četnosti výskytu jednotlivých znaků. Hlavní poznatky a závěr: Prokázali jsme velký význam zkřížené potravinové alergie v populaci pylových alergiků. V naší studii jsme zjistili vyšší výskyt potravinové alergie v populaci pylových alergiků (57,1%), ve srovnání s přecitlivělostí na potravinové alergeny u obecné populace (2-4%). V našich zeměpisných podmínkách nejčastěji zkříženě reagují jablko a lískový ořech. Klíčová slova: Zkřížená potravinová alergie, pylová alergie, potravinová hypersenzitivita. | cs_CZ |
dc.description.abstract | Author: Jana Pávková Title of diploma thesis: Cross food allergy in pollinosis Form: Master Thesis Name of University: Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Field: Pharmacy Background: In the thesis, by means of question - form, we investigated incidence of food allergy in pollinosis, the most allergic foods and connection between food allergy and pollen allergens. The dates were evaluated throught the method percent occurence. Findings and conclusion: We demonstrated high meaning of food allergy in pollen-allergic patients population. In our study we detected higher incidence of food allergy in the population with pollinosis (57.1%), as compared with normal population (2-4%). In our geographical conditions often cross-react apple and hazelnut. Key words: Cross food allergy, pollinosis, food hypersenzitivity. | en_US |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.title | Zkřížená potravinová alergie u pylových alergiků | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2007 | |
dcterms.dateAccepted | 2007-06-04 | |
dc.description.department | Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
dc.description.department | Department of Biological and Medical Sciences | en_US |
dc.description.faculty | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
dc.description.faculty | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 17690 | |
dc.title.translated | Cross food allergy in pollinosis. | en_US |
dc.contributor.referee | Jílek, Petr | |
dc.identifier.aleph | 000615612 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Farmacie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Pharmacy | en_US |
thesis.degree.program | Farmacie | cs_CZ |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciences | en_US |
uk.faculty-name.cs | Farmaceutická fakulta v Hradci Králové | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Pharmacy in Hradec Králové | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FaF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Pharmacy | en_US |
uk.degree-program.cs | Farmacie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Pharmacy | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Autor: Jana Pávková Název diplomové práce: Zkřížená potravinová alergie u pylových alergiků Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Studijní obor: Farmacie Cíl: V této diplomové práci jsme prostřednictvím dotazníkové studie zjišťovali prevalenci potravinové alergie u pylových alergiků, nejčastěji alergizující potraviny a souvislost potravinové alergie s alergií na sezónní pyly. Při hodnocení jsme použili relativní četnosti výskytu jednotlivých znaků. Hlavní poznatky a závěr: Prokázali jsme velký význam zkřížené potravinové alergie v populaci pylových alergiků. V naší studii jsme zjistili vyšší výskyt potravinové alergie v populaci pylových alergiků (57,1%), ve srovnání s přecitlivělostí na potravinové alergeny u obecné populace (2-4%). V našich zeměpisných podmínkách nejčastěji zkříženě reagují jablko a lískový ořech. Klíčová slova: Zkřížená potravinová alergie, pylová alergie, potravinová hypersenzitivita. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Author: Jana Pávková Title of diploma thesis: Cross food allergy in pollinosis Form: Master Thesis Name of University: Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Field: Pharmacy Background: In the thesis, by means of question - form, we investigated incidence of food allergy in pollinosis, the most allergic foods and connection between food allergy and pollen allergens. The dates were evaluated throught the method percent occurence. Findings and conclusion: We demonstrated high meaning of food allergy in pollen-allergic patients population. In our study we detected higher incidence of food allergy in the population with pollinosis (57.1%), as compared with normal population (2-4%). In our geographical conditions often cross-react apple and hazelnut. Key words: Cross food allergy, pollinosis, food hypersenzitivity. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Hradec Králové | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských věd | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990006156120106986 | |