Zobrazit minimální záznam

Cross food allergy in pollinosis.
dc.contributor.advisorKudláčková, Zděnka
dc.creatorPávková, Jana
dc.date.accessioned2017-04-04T11:18:29Z
dc.date.available2017-04-04T11:18:29Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/10751
dc.description.abstractAutor: Jana Pávková Název diplomové práce: Zkřížená potravinová alergie u pylových alergiků Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Studijní obor: Farmacie Cíl: V této diplomové práci jsme prostřednictvím dotazníkové studie zjišťovali prevalenci potravinové alergie u pylových alergiků, nejčastěji alergizující potraviny a souvislost potravinové alergie s alergií na sezónní pyly. Při hodnocení jsme použili relativní četnosti výskytu jednotlivých znaků. Hlavní poznatky a závěr: Prokázali jsme velký význam zkřížené potravinové alergie v populaci pylových alergiků. V naší studii jsme zjistili vyšší výskyt potravinové alergie v populaci pylových alergiků (57,1%), ve srovnání s přecitlivělostí na potravinové alergeny u obecné populace (2-4%). V našich zeměpisných podmínkách nejčastěji zkříženě reagují jablko a lískový ořech. Klíčová slova: Zkřížená potravinová alergie, pylová alergie, potravinová hypersenzitivita.cs_CZ
dc.description.abstractAuthor: Jana Pávková Title of diploma thesis: Cross food allergy in pollinosis Form: Master Thesis Name of University: Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Field: Pharmacy Background: In the thesis, by means of question - form, we investigated incidence of food allergy in pollinosis, the most allergic foods and connection between food allergy and pollen allergens. The dates were evaluated throught the method percent occurence. Findings and conclusion: We demonstrated high meaning of food allergy in pollen-allergic patients population. In our study we detected higher incidence of food allergy in the population with pollinosis (57.1%), as compared with normal population (2-4%). In our geographical conditions often cross-react apple and hazelnut. Key words: Cross food allergy, pollinosis, food hypersenzitivity.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.titleZkřížená potravinová alergie u pylových alergikůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2007
dcterms.dateAccepted2007-06-04
dc.description.departmentKatedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Biological and Medical Sciencesen_US
dc.description.facultyFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
dc.description.facultyFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
dc.identifier.repId17690
dc.title.translatedCross food allergy in pollinosis.en_US
dc.contributor.refereeJílek, Petr
dc.identifier.aleph000615612
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelmagisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineFarmaciecs_CZ
thesis.degree.disciplinePharmacyen_US
thesis.degree.programPharmacyen_US
thesis.degree.programFarmaciecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFarmaceutická fakulta v Hradci Králové::Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Pharmacy in Hradec Králové::Department of Biological and Medical Sciencesen_US
uk.faculty-name.csFarmaceutická fakulta v Hradci Královécs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Pharmacy in Hradec Královéen_US
uk.faculty-abbr.csFaFcs_CZ
uk.degree-discipline.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-discipline.enPharmacyen_US
uk.degree-program.csFarmaciecs_CZ
uk.degree-program.enPharmacyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csAutor: Jana Pávková Název diplomové práce: Zkřížená potravinová alergie u pylových alergiků Diplomová práce Univerzita Karlova v Praze Farmaceutická fakulta v Hradci Králové Katedra biologických a lékařských věd Studijní obor: Farmacie Cíl: V této diplomové práci jsme prostřednictvím dotazníkové studie zjišťovali prevalenci potravinové alergie u pylových alergiků, nejčastěji alergizující potraviny a souvislost potravinové alergie s alergií na sezónní pyly. Při hodnocení jsme použili relativní četnosti výskytu jednotlivých znaků. Hlavní poznatky a závěr: Prokázali jsme velký význam zkřížené potravinové alergie v populaci pylových alergiků. V naší studii jsme zjistili vyšší výskyt potravinové alergie v populaci pylových alergiků (57,1%), ve srovnání s přecitlivělostí na potravinové alergeny u obecné populace (2-4%). V našich zeměpisných podmínkách nejčastěji zkříženě reagují jablko a lískový ořech. Klíčová slova: Zkřížená potravinová alergie, pylová alergie, potravinová hypersenzitivita.cs_CZ
uk.abstract.enAuthor: Jana Pávková Title of diploma thesis: Cross food allergy in pollinosis Form: Master Thesis Name of University: Charles University in Prague Faculty of Pharmacy in Hradec Králové Department of Biological and Medical Sciences Field: Pharmacy Background: In the thesis, by means of question - form, we investigated incidence of food allergy in pollinosis, the most allergic foods and connection between food allergy and pollen allergens. The dates were evaluated throught the method percent occurence. Findings and conclusion: We demonstrated high meaning of food allergy in pollen-allergic patients population. In our study we detected higher incidence of food allergy in the population with pollinosis (57.1%), as compared with normal population (2-4%). In our geographical conditions often cross-react apple and hazelnut. Key words: Cross food allergy, pollinosis, food hypersenzitivity.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placeHradec Královécs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Katedra biologických a lékařských vědcs_CZ
dc.identifier.lisID990006156120106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV