Zobrazit minimální záznam

Půdní mikrobiální společenstva přispívající k rezistenci a resilienci půdního prostředí v agroekosystémech a na přírodních stanovištích
dc.contributor.advisorKopecký, Jan
dc.creatorSarikhani, Ensyeh
dc.date.accessioned2021-03-26T10:00:47Z
dc.date.available2021-03-26T10:00:47Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/118689
dc.description.abstractEnsyeh Sarikhani Půdní mikrobiální společenstva přispívající k rezistenci a resilienci půdního prostředí v agroekosystémech a na přírodních stanovištích. Souhrn Regulace obecné strupovitosti brambor (CS) zahrnuje rezistentní odrůdy (kultivary), hnojení, zvyšování vlhkosti půdy a chemická ošetření. Přesto tyto postupy nedosahují na různých lokalitách obdobných nebo reprodukovatelných výsledků. Na 32 lokalitách byla provedena monitorovací studie za účelem vyhodnocení vztahu mezi CS a biologickými / chemickými parametry půdy. Byly pozorovány korelace mezi závažností onemocnění a obsahem živin Fe, N a Ca v půdě a peridermu, a mezi závažností onemocnění a množstvím aktinobakterií a celkových bakterií, spolu s determinantem patogenity, genem txtB (biosyntetický gen thaxtominu), rovněž v půdě i v peridermu brambor. Tato zjištění vedla k novým závěrům, které mohou pomoci porozumět vztahům využitelným při kontrole strupovitosti. Přídavky rašeliny a železa chelatovaného DTPA do půdy s vysokým výskytem CS (konduktivní) byly použity v nádobovém pokusu pro zjištění účinků půdní organické hmoty, železa a pH na rozvoj CS. Výsledky byly porovnány s údaji získanými pro půdu z blízkého pole s přirozeně nízkým výskytem CS (supresivní). Přídavky rašeliny i železa snižovaly CS, a kombinace těchto dvou ošetření snižovala...cs_CZ
dc.description.abstractEnsyeh Sarikhani Soil microbial communities in agroecosystems and natural habitats contributing to resistance and resilience of the soil environment. Summary The control of common scab of potatoes (CS) includes resistant varieties (cultivars), precise fertilization, increase of soil moisture, and chemical treatments. Yet, these management practices do not have common or reproducible results at differing sites. A monitoring study was done in 32 sites to evaluate the relation between CS and biological/chemical soil parameters. Correlations were observed between scab severity and content of nutrients such as Fe, N, and Ca in soil and periderm, and between disease severity and abundance of actinobacteria and total bacteria, together with the pathogenicity determinant, txtB gene (biosynthetic gene of thaxtomin) in both soil and periderm of potatoes. The findings led to novel conclusions, which can help to understand relationships applicable in scab control. Peat and DTPA chelated iron were supplemented to pots filled with soil conducive for CS in order to determine the effects of soil organic matter, iron and pH on CS development. The results were compared with data obtained for a suppressive soil from a nearby field with naturally low CS severity. Both peat and iron supplements decreased CS and the combination...en_US
dc.languageEnglishcs_CZ
dc.language.isoen_US
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectmicrobial communityen_US
dc.subjectActinobacteriaen_US
dc.subjectcommon potato scaben_US
dc.subjectsoil organic matteren_US
dc.subjectmicrobial communitycs_CZ
dc.subjectActinobacteriacs_CZ
dc.subjectcommon potato scabcs_CZ
dc.subjectsoil organic mattercs_CZ
dc.titleSoil microbial communities in agroecosystems and natural habitats contributing to resistance and resilience of the soil environmenten_US
dc.typedizertační prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-06-25
dc.description.departmentKatedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Genetics and Microbiologyen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId129492
dc.title.translatedPůdní mikrobiální společenstva přispívající k rezistenci a resilienci půdního prostředí v agroekosystémech a na přírodních stanovištíchcs_CZ
dc.contributor.refereeDemnerová, Kateřina
dc.contributor.refereeVětrovský, Tomáš
dc.identifier.aleph002373990
thesis.degree.namePh.D.
thesis.degree.leveldoktorskécs_CZ
thesis.degree.discipline-en_US
thesis.degree.discipline-cs_CZ
thesis.degree.programMikrobiologiecs_CZ
thesis.degree.programMicrobiologyen_US
uk.thesis.typedizertační prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Genetics and Microbiologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.cs-cs_CZ
uk.degree-discipline.en-en_US
uk.degree-program.csMikrobiologiecs_CZ
uk.degree-program.enMicrobiologyen_US
thesis.grade.csProspěl/acs_CZ
thesis.grade.enPassen_US
uk.abstract.csEnsyeh Sarikhani Půdní mikrobiální společenstva přispívající k rezistenci a resilienci půdního prostředí v agroekosystémech a na přírodních stanovištích. Souhrn Regulace obecné strupovitosti brambor (CS) zahrnuje rezistentní odrůdy (kultivary), hnojení, zvyšování vlhkosti půdy a chemická ošetření. Přesto tyto postupy nedosahují na různých lokalitách obdobných nebo reprodukovatelných výsledků. Na 32 lokalitách byla provedena monitorovací studie za účelem vyhodnocení vztahu mezi CS a biologickými / chemickými parametry půdy. Byly pozorovány korelace mezi závažností onemocnění a obsahem živin Fe, N a Ca v půdě a peridermu, a mezi závažností onemocnění a množstvím aktinobakterií a celkových bakterií, spolu s determinantem patogenity, genem txtB (biosyntetický gen thaxtominu), rovněž v půdě i v peridermu brambor. Tato zjištění vedla k novým závěrům, které mohou pomoci porozumět vztahům využitelným při kontrole strupovitosti. Přídavky rašeliny a železa chelatovaného DTPA do půdy s vysokým výskytem CS (konduktivní) byly použity v nádobovém pokusu pro zjištění účinků půdní organické hmoty, železa a pH na rozvoj CS. Výsledky byly porovnány s údaji získanými pro půdu z blízkého pole s přirozeně nízkým výskytem CS (supresivní). Přídavky rašeliny i železa snižovaly CS, a kombinace těchto dvou ošetření snižovala...cs_CZ
uk.abstract.enEnsyeh Sarikhani Soil microbial communities in agroecosystems and natural habitats contributing to resistance and resilience of the soil environment. Summary The control of common scab of potatoes (CS) includes resistant varieties (cultivars), precise fertilization, increase of soil moisture, and chemical treatments. Yet, these management practices do not have common or reproducible results at differing sites. A monitoring study was done in 32 sites to evaluate the relation between CS and biological/chemical soil parameters. Correlations were observed between scab severity and content of nutrients such as Fe, N, and Ca in soil and periderm, and between disease severity and abundance of actinobacteria and total bacteria, together with the pathogenicity determinant, txtB gene (biosynthetic gene of thaxtomin) in both soil and periderm of potatoes. The findings led to novel conclusions, which can help to understand relationships applicable in scab control. Peat and DTPA chelated iron were supplemented to pots filled with soil conducive for CS in order to determine the effects of soil organic matter, iron and pH on CS development. The results were compared with data obtained for a suppressive soil from a nearby field with naturally low CS severity. Both peat and iron supplements decreased CS and the combination...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
thesis.grade.codeP
dc.contributor.consultantMarečková, Markéta
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990023739900106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV